West & Waterman van achtbaan naar draaimolen

De psychiater en politieofficier die tezamen het thrillerduo West & Waterman vormen, kennen elkaar uit een hobbybandje en schrijven uit hobbyisme psychologische thrillers, waarin zowel misdaden als karakters worden geanalyseerd. Als duo debuteerden ze in 1998 met De medicijnmakers en wonnen er de Schaduwprijs mee, voor het beste Nederlandse thrillerdebuut.

De supervisor is een complex verhaal vol personages en verhaallijnen die pas na verloop van tijd uitkomen bij de rode draad: de speurtocht naar een vermist meisje. Simon, de vermeende moordenaar, gaat in therapie; zijn therapeute Liz gaat in supervisie (begeleiding door een oudere psychiater) en op de achtergrond spelen nog een intiem studentenclubje en een terminale kenner van gruwelijke vikingrituelen een rol.

Al met al maakt zoveel complexiteit dat het boek vrij traag op gang komt, maar ook dat West & Waterman kunnen goochelen met potentiële daders en toedrachten, zodat de lezer regelmatig op het verkeerde been komt te staan. Verrassend dus. En ja, spannend is het boek ook. West & Waterman hebben een plot geconstrueerd dat je als lezer graag ontrafeld wilt zien. Maar een thriller is het boek maar tot op ongeveer tweederde, want dan wreekt zich het hobbyisme van de heren. Ze blijven knipoogjes uitdelen (een hysterisch geëngageerde vrouw die dezelfde keuzes maakt als Gretta Duisenberg; een rechts-radicale politicus die te veel overeenkomsten vertoont met Pim Fortuyn), de supervisor blijkt minder satanisch te zijn en het vormexperiment loopt uit in een enorme epiloog waarin nog te veel moet worden uitgelegd. Jammer, want met dezelfde ingrediënten hadden West & Waterman een aangrijpend (Indridason) of meeslepender (Tartt) boek kunnen schrijven. Op hun beste momenten zetten ze de lezer namelijk in de misselijk makende achtbaan van een kwaliteitsthriller, om dan veel te snel over te stappen op een weinig meer dan amusante draaimolen.

West & Waterman: De supervisor, Prometheus, 331 blz. €16,95

    • Gert Jan de Vries