Wel/geen explosie in Noord-Korea

Er is groeiende onduidelijkheid over de grote explosie die vorige week in Noord-Korea zou hebben plaatsgevonden. De Zuid-Koreaanse overheid zegt vandaag dat er helemaal geen explosie is geweest.

De Noord-Koreaanse overheid bracht gisteren een groep buitenlandse diplomaten naar de plek waar het allemaal om zou draaien en kwam uit bij een ,,grote bouwplaats'', aldus een diplomaat die erbij was geweest tegenover het persbureau Reuters. ,,Er werd veel aarde, puin en rots getransporteerd'', aldus de diplomaat.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Paek Nam-sun, zei op maandag tegen een bezoekende Britse delegatie dat er een explosie was geweest als onderdeel van werk aan een waterkrachtcentrale in de bergen.

De Zuid-Koreaanse vice-minister Rhee Bong-jo (Herenigingszaken) stelde vervolgens dat de explosie niet had plaats gehad op de plaats waar de delegatie heen was gebracht, maar ergens anders. Vandaag zei Rhee echter dat ,,er geen informatie is die onderbouwt dat er werkelijk een explosie plaats had op de plek waar eerder indicaties van een explosie waren.''

Berichten eerder deze week spraken over een paddestoelwolk van enkele kilometers in doorsnee vorige week donderdag. Toen zou de explosie nog onderdeel zijn geweest van werk aan een project voor de bouw van een waterkrachtcentrale in het afgelegen berggebied. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap kwam als eerste met een bericht over de explosie.

Maar zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten weerspraken het vermoeden dat Noord-Korea een nucleaire test zou hebben uitgevoerd.