Voetbalclub Terek is de trots van Grozny

Terek Grozny uit Tsjetsjenië won vorig seizoen de Russische voetbalbeker en speelt nu in het UEFA-Cuptoernooi. De thuisduels worden in Moskou gespeeld, op 1.500 kilometer van Grozny. Uit veiligheidsoverwegingen.

De fans van Terek Grozny maken zich op voor een vervolg in het UEFA-Cuptoernooi. De voetbalclub uit de hoofdstad van de door geweld verscheurde Russische deelrepubliek Tsjetsjenië boekte gisteravond in Moskou weliswaar een mager resultaat tegen het Zwitserse FC Basel (1-1), maar de aanhang thuis in Tsjetsjenië is overtuigd van de goede afloop.

Onder `Tsjetsjeense omstandigheden' valt het niet mee om te voetballen. Dat doet Terek dan ook niet in Grozny. De thuiswedstrijden voor de competitie worden 250 kilometer buiten Tsjetsjenië gespeeld, in Kislovodsk in de naburige Stavropolregio. Europese wedstrijden speelt Terek in Moskou, vijftienhonderd kilometer naar het noorden, in het nog niet half gevulde stadion van Lokomotiv. Deze duels worden omgeven door een klein leger aan speciale politietroepen uit angst voor aanslagen.

Tsjetsjenië wordt al vijf jaar lang geteisterd door geweld van separatistische opstandelingen en wreed optreden van lokale en Russische veiligheidstroepen. De oorlog, die in 1999 begon, heeft vele duizenden mensen het leven gekost en een oplossing van het conflict is nog lang niet in zicht. Sterker nog, na het gijzelingsdrama in het Noord-Osseetse Beslan lijkt die verder weg dan ooit. De Tsjetsjeense opstandelingenleider Sjamil Basajev heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor Beslan.

Door de oorlog heeft Terek geruime tijd niet aan de Russische competitie kunnen meedoen. Pas in 2001 achtten de autoriteiten de situatie stabiel genoeg om het team weer toe te laten. In mei van dit jaar kwam de voorzitter van Terek, president Achmad Kadyrov, om bij een bomaanslag in het stadion van de club.

Enkele weken later veroverde Terek de Russische beker, een overwinning die de spelers opdroegen aan Kadyrov. Een enorm portret van de vermoorde president sierde toen het stadion van Lokomotiv in Moskou. De zege leidde tot uitzinnige taferelen in Grozny, zowel onder voor- als tegenstanders van Kadyrov en de Russische steun die hij genoot.

Sport in Tsjetsjenië is onlosmakelijk verbonden met politiek. Zo leidt bijvoorbeeld Ramzan Kadyrov, de niet bepaald zachtzinnige zoon van de omgebrachte president, de nationale boksbond. Ook Terek heeft de steun van de autoriteiten, financieel en anderszins.

,,Topsport is altijd politiek'', zei Tereks algemeen directeur Lom-Ali Ibragimov, na het winnen van de Russische beker. ,,Als de hoofdstad van een republiek een goed theater of een goede voetbalclub heeft, dan kan die stad trots zijn. Ons doel is te tonen dat Tsjetsjenië niet een republiek is van bandieten en terroristen, maar een republiek van normale mensen.''

Als het om het voetbalspel gaat is Terek, genoemd naar de rivier die door Grozny stroomt, geen tot de verbeelding sprekende vereniging. De club gaat in de Russische tweede divisie aan kop met nogal grauw, fantasieloos voetbal. De beker werd evenmin met sprankelend spel veroverd en de manier waarop de overwinning op het Poolse Lech Poznan in de voorronde van het UEFA-cuptoernooi tot stand kwam, zullen weinig mensen zich blijvend herinneren.

Na afloop van de wedstrijd van gisteren tegen FC Basel zei Vahi Tagajev, de coach van Terek, dat de wereld nu eindelijk weet dat Tsjetsjenen een vreedzaam volk zijn, dat ze kunnen voetballen en iets kunnen bereiken.

Overigens spelen bij de club uit Grozny nauwelijks voetballers van Tsjetsjeense afkomst. Talgajev doet vooral een beroep op ervaren Russische voetballers, die naar de Kaukasus worden gelokt met redelijke salarissen uit het officiële jaarlijkse budget van drie miljoen dollar. Volgens betrokkenen gaat er bij de club zwart minstens het dubbele om.

    • David Jan Godfroid