Verder verschenen

Actie, actie, harde actie! Ton Theunis schrijft dan weliswaar niet mooi of intellectueel, en schuwt de clichés van het genre allerminst, maar zijn actiethriller Nordica (De Boekerij, 271 blz. €14,95) over de kaping van een veerboot naar Zweden door nietsontziende vluchtelingen leest dan ook als de even clichématige trein.

Een andere kaping, maar dan van een Frans verkeersvliegtuig, staat centraal in De Feniksclub van Janette Turner Hospital (Anthos, 416 blz. €19,95) De kinderen die eind jaren tachtig werden vrijgelaten voordat het toestel waarin ze zaten, werd opgeblazen vormen nu de Feniksclub. Enkele van hen onderzoeken met gevaar voor eigen leven de toedracht in dit erg mooi geschreven boek, dat de trauma's voelbaar maakt.

Ook priester Henno Gui moet het op zijn speurtocht naar een `zoekgeraakte' parochie hebben van trauma's. Hij is de integere middeleeuwse held in Romain Sardous debuut Vergeef ons onze schulden (Luitingh-Sijthoff, 336 blz. €19,95). Alweer een historische thriller van een jonge auteur, misschien een tikje traag, maar geschreven met een gouden pen en een nietsontziende fantasie.

    • Gert Jan de Vries