Van Gogh-expert in een dag

Een museum saai? Welnee! Het Van Gogh Museum in Amsterdam in ieder geval niet. Want als je op de basisschool zit kun je voortaan met een oude gele Amerikaanse schoolbus naar het museum rijden.

Vorige week vrijdag was groep zes van basisschool Het Palet uit Amstelveen te gast in de bus. ,,Hebben jullie allemaal je riemen vast? En denk eraan: niet staan tijdens de reis!'' waarschuwt de chauffeur voordat ze vertrekken. De bus is helemaal in Van Gogh stijl: er staan zonnebloemen op, zoals Vincent ze schilderde. Overal waar de bus langsrijdt, kijken mensen voor de stoplichten op.

Onderweg leert groep zes alles over Vincent van Gogh, de Nederlandse schilder die in 1853 geboren werd en ontzettend veel schilderijen heeft gemaakt. Je kent er vast wel een paar: De Aardappeleters, De Zonnebloemen. En natuurlijk het portret dat Vincent van zichzelf maakte nadat hij een stukje van zijn oor had afgesneden. ,,Weten jullie dat zijn duurste schilderij wel 67 miljoen euro kost?'' vraagt Pleunie, de museumjuffrouw. Alle monden vallen open. ,,Je bent meteen arm als je die koopt'', zegt een van de kinderen.

Op twee beeldschermen voor en achter in de bus wordt een film vertoond: actrice Loes Luca en zangeres Kim Lian in het museum. Vooral Loes Luca is erg grappig, ze denkt dat ze een echte Van Gogh op zolder heeft hangen en dus veel geld kan verdienen maar het blijkt een nepschilderij te zijn. Daar baalt ze flink van.

Na een half uurtje komt het museum in zicht. ,,Ik heb al in een boek naar plaatjes van Van Goghs schilderijen gekeken en ben toen ik heel klein was eens hier geweest'', vertelt Lisa van 10 jaar. In het museum wordt de klas opgedeeld in twee groepen.

Het groepje van juf Heleen gaat naar de zaal waar Het Gele Huis hangt. ,,Aan wat voor geluiden denk je als je hiernaar kijkt?'' vraagt ze. Op het schilderij staat een geel huis, een trein en op de stoep lopen mensen. De kinderen drukken bijna hun neus op het doek. Pratende mensen horen ze, en voetstappen, het geruis van de wind en de trein natuurlijk. ,,Nu snel naar de tekentafel, en onthoud de geluiden'', zegt Heleen.

Aan de tafel moet iedereen het schilderij natekenen met de geluiden in het achterhoofd. Er is maar eventjes tijd want ze moeten terug naar de zaal en krijgen kaartjes met gevoelens erop geschreven. Welk gevoel past het beste bij welk schilderij, dat is de vraag. Jesper (10) heeft een kaartje met `verliefd' erop. Hij loopt meteen naar Verliefde paartjes in het park. ,,De mensen op dit schilderij zitten heel dicht bij elkaar en hebben koppen als vuur'', legt hij uit.

Aan het eind van de middag moeten alle kinderen over hun favoriete Van Gogh schilderij een elfje schrijven, dat is een gedichtje van elf woorden. Jesper is in een romantische bui, hij schrijft over Verliefde paartjes in het park: `Liefde daar gaat het om/verliefde paartjes in het park/liefde'. De schetsen van hun favoriete schilderij worden in het speciaal gebouwde atelier afgemaakt met felgekleurde wasco en mogen mee naar huis. Iedereen doet erg zijn best om net als Van Gogh te tekenen: korte streepjes naast en over elkaar.

,,Voor mama'', schrijft Merel. Ze wil een keer met haar moeder terug naar het museum. Jesper gaat de tekening aan zijn opa en oma geven. ,,`Kunstwerk' gemaakt in het Van Gogh Museum'', schrijft hij erop. Op de terugweg in de bus wordt zijn romantische elfje voorgelezen. Bij het uitstappen krijgen alle kinderen een kaart waar op staat `Ik ben nu een echte Van Gogh expert'.

Wil jij ook een Van Gogh expert worden? Kijk op www.vangoghmuseum.nl voor meer informatie.