TPG schrapt 800 banen in reorganisatie

TPG (post, express en logistiek) schrapt de komende jaren 700 tot 800 banen extra bij het bedrijfsonderdeel post.

De afdelingen sortering, distributie en transport worden samengevoegd. Gedwongen ontslagen sluit het bedrijf niet uit, maar TPG hoopt medewerkers zo te stimuleren dat dat niet nodig is. Dat maakte de onderneming gisteren bekend.

De ontslagronde komt bovenop het eerder aangekondigde proces om 9.000 postbodebanen in te ruilen voor ongeveer 21.000 deeltijdpostbezorgers. Volgens de woordvoerder van TPG passen deze maatregelen in een programma met als doel over enkele jaren 370 miljoen euro per jaar minder uit te geven.

TPG ziet al lange tijd dat er minder post verstuurd wordt op de Nederlandse markt. Door de economische neergang doen bedrijven minder reclame de deur uit. Daarbij komt dat de populariteit van internetbankieren het afgelopen jaar een hoge vlucht heeft genomen, waardoor er minder afschriften worden verstuurd. Het bedrijf rekent tot 2010 op een jaarlijkse afname van bestelde brieven en stukken van 2,5 procent.

[Met de reorganisatie wil TPG zich ook beter voorbereiden op de verwachte consolidering van de Europese postmarkt, zo meldt een onzer redacteuren. Uiterlijk in 2007 wordt de postmarkt in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk geliberaliseerd, vooruitlopend op vrijmaking in de hele Unie.]

De veranderingen die TPG gisteren aankondigde, hebben niet alleen op de regionale vestigingen betrekking, maar ook op het hoofdkantoor. Het gaat voornamelijk om ondersteunend personeel en lijnmanagers. De hele operatie duurt volgens het bedrijf tot 2008.

De bonden zijn woensdagavond geïnformeerd door het postbedrijf en zijn geschokt door de omvang van de reorganisatie. Volgens C. Ramdas van de Abvakabo FNV verdwijnt ongeveer eenderde van de administratieve en managementfuncties door het samenvoegen van de activiteiten. Zijn collega T. Quist van CNV Publieke Zaak stelt wel dat TPG de reorganisatie ,,tenminste netjes probeert te regelen'' door oudere werknemers de kans te geven eerder met prepensioen of de VUT te laten gaan.

Verder wordt volgens de vakbondsbestuurders mensen die vrijwillig ontslag nemen, een aardige som geld aangeboden plus begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan. ,,Daar zitten wel enorme risico's aan vast, omdat je dan je recht op een WW-uitkering verliest'', stelde Quist. Ramdas wil daarom aanvullende afspraken met TPG maken om meer zekerheden in te bouwen.