Toch nieuw onderzoek in zaak-Nienke

Justitie heeft afgelopen week een nieuw onderzoek ingesteld naar de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss uit Schiedam. De aanleiding is een bekentenis van een 25-jarige Rotterdammer.

Eerder werd een andere man, uit Vlaardingen, in 2002 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs.

Dat heeft het openbaar ministerie (OM) in Rotterdam vandaag laten weten. De veroordeelde man kreeg de straf ook voor het ernstig mishandelen van een 11-jarig vriendje van het vermoorde meisje.

Het nieuwe onderzoek is gestart na een bekentenis van de Rotterdammer, die in juli al werd aangehouden voor een ander misdrijf. ,,In augustus legde hij opeens een bekennende verklaring af in de zaak-Kleiss'', aldus een woordvoerster van het OM in Rotterdam. De verdachte, die nog steeds vastzit, heeft inmiddels zijn bekentenis ingetrokken.

Het meisje werd op 22 juni 2000 op klaarlichte dag in het Beatrixpark in Schiedam verkracht en gewurgd. Haar vriendje Maikel werd mishandeld en voor dood achtergelaten. Het jongetje overleefde het geweld, maar raakte ernstig getraumatiseerd.

Enkele maanden na de moord arresteerde de politie de Vlaardinger B. Hij bekende de misdrijven, maar kwam daar later op terug. In maart 2002 werd B. in hoger beroep veroordeeld. De Hoge Raad bepaalde vorige week nog dat het onderzoek naar de moord niet wordt heropend. De advocaat van B. had erom verzocht nadat Peter van Koppen, professor in de rechtspsychologie, na onderzoek van de zaak beweerde dat B. niet de dader van de moord en de mishandeling kon zijn. Van Koppen kwam in zijn rapport bij een andere dader uit. Maar volgens de Hoge Raad droeg hij formeel gezien geen wettelijk vereist ,,nieuw feit'' aan.

Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries zette van het begin af aan vraagtekens bij de betrokkenheid van B. De Vlaardinger, een pedofiel, was op het moment van delict in het park. Via zijn mobieltje had hij de politie gealarmeerd. ,,De recherche vond het wel erg toevallig dat een pedofiel precies op dat moment als getuige bij de plaats delict aanwezig was'', aldus de misdaadverslaggever op zijn website. B. ontkende eerst maar gaf toch toe dat hij in het park was op zoek naar kinderen. Hij bekende onder druk van de politie, stelde B.

Het instellen van het nieuwe onderzoek heeft vooralsnog geen gevolgen voor B. Pas als uit dit onderzoek zijn onschuld blijkt, zal het OM de Hoge Raad verzoeken zijn hechtenis te schorsen en B. in vrijheid te stellen.