Tientallen doden bij aanvallen VS op en bij Falluja

In en in de buurt van het Iraakse sunnitische rebellenbolwerk Falluja zijn gisteren en vandaag bij Amerikaanse luchtaanvallen tientallen mensen gedood en gewond.

Volgens een Amerikaanse legerverklaring ging het om ,,precisiebombardementen'' op gebouwen waar buitenlandse extremisten zich hadden verzameld om aanvallen op Amerikaanse troepen te beramen. Het leger meldde te beschikken over informatie dat mogelijk 60 rebellen waren gedood. Amerikaanse grondtroepen hebben zich echter sinds april niet meer in Falluja begeven.

Artsen van het Algemeen Ziekenhuis van Falluja hadden een andere lezing. Volgens hen waren zeker 30 mensen gedood en 40 gewond, en waren er vrouwen en kinderen onder de slachtoffers. Het Iraakse ministerie van Gezondheid meldde 44 doden en 27 gewonden, met 19 vrouwen en kinderen onder de gewonden. Volgens het ziekenhuis in Falluja zijn ook vrouwen en kinderen onder de doden. Een correspondent van het persbureau AP ter plaatse berichtte dat verwanten de Verenigde Staten vervloekten.

De luchtaanvallen op en bij Falluja zijn sinds enkele weken aan de gang. Zij zijn onderdeel van een Amerikaanse inspanning steden en andere plaatsen waar rebellen de dienst uitmaken weer in handen te krijgen vóór de voor januari vastgestelde verkiezingen.

Vanochtend had ook weer een zelfmoordaanslag plaats in het centrum van Bagdad, ditmaal in Rashidstraat. Daarbij werden ten minste 13 mensen gedood en 50 gewond, aldus de Iraakse autoriteiten. De dader blies zich in zijn auto op in de buurt van politieauto's die toegangswegen blokkeerden in de richting van de Haifastraat. Eerder deze week werden 47 mensen gedood toen een autobom in Haifastraat ontplofte vlakbij het hoofdbureau van politie. Amerikaanse en Iraakse troepen vielen vanochtend vermeende schuilplaatsen van rebellen langs de Haifastraat binnen. Dit gebied is eveneens min of meer in handen van rebellen en staat daarom bij de Amerikanen wel bekend als `Klein Falluja'.

De Iraakse politie meldde uit de rivier de Tigris het lijk te hebben gehaald van wat kennelijk een westerling was. De Australische autoriteiten proberen uit te zoeken of het slachtoffer een van twee Australische particuliere bewakers is die een extremistengroep zegt te hebben ontvoerd. De laatste weken zijn onder anderen twee Franse journalisten, twee Italiaanse vrouwelijke hulpwerkers en gisteren nog twee Amerikanen en een Brit ontvoerd. Over hun lot is niets vernomen.

Extremisten plaatsten gisteren een video-opname op een website waarop de moord op drie Arabischsprekende vrachtwagenchauffeurs wordt getoond. Eerder zijn de lijken van drie Arabieren gevonden. De opname was bedoeld als waarschuwing aan buitenlandse bedrijven en particulieren in Irak te komen werken.