Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over mysterieuze veenlijken, zoals het meisje van Yde. Koningin Beatrix opent vandaag in het Drents Museum in Assen de tentoonstelling Schatten uit het Veen, een uitgebreide expositie over vondsten uit de Noord-Europese veen- en moerasgebieden. Ned.2, 18.22-19.05u.

Netwerk. Wie is Samir A.? Netwerk schetst het leven van de 18-jarige jongen die in juli is opgepakt op verdenking van terreurplannen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Gesprek met Adri Duivesteijn, voorzitter van de tijdelijke commissie infrastructuurprojecten die vandaag haar laatste verhoordag had. En aandacht voor de toenemende jeugdwerkloosheid. Ned.3, 22.20-23.07u.

DOCUMENTAIRE

Het Uur van de Wolf. Afl.: Willem Wilmink, dichter in de Javastraat. Gisteren in tv-vooraf besproken door Henk van Gelder. Ned.3, 20.55-21.55u.

ARD-exclusiv. Afl.: Wenn der Vater zum Feind wird. Over jonge vrouwelijke immigranten in Duitsland die onderduiken om aan uithuwelijking te ontkomen. ARD, 21.45-22.15u.

KUNST & CULTUUR

TV3. Gast is actrice Jacqueline Blom, binnenkort te zien in The woman who walked into doors van het RO-theater. En een reportage over De Dogtroep die als protest tegen het kabinetsbeleid een grote voorstelling op het Binnenhof gaat opvoeren. Ned.3, 19.05-19.30u.

Vrijdag Prinsjesnacht. Joost Prinsen ontvangt Annejet van der Zijl, auteur van de biografie Anna over Annie M.G. Schmidt, en Miranda van Kralingen. Ned.3, 23.07-0.12u.

Mioch versus Goderie. De giganten René Mioch en Jac Goderie nu samen in één filmprogramma. Met gasten en de nieuwste films en dvd's. RTL5, 23.25-23.55u.

CABARET & SATIRE

Koefnoen. Nieuw tv-programma van ex-Kopspijkers-cabaretiers Paul Groot en Owen Schumacher. Op satirische wijze becommentariëren ze met Plien & Bianca, Sander van Opzeeland, Marjan Luif en Joep van Deudekom de actualiteit. De makers van Koefnoen, dat volgens hen `vrijkaartje' betekent, waren het succes achter de imitaties van o.a. Fortuyn, Herben, De Grave en Balkenende. Ze stapten begin dit jaar over van de VARA naar de AVRO. Ned.2, 20.55-21.35u. (Herhaling: zondag 23.35u.)

Lange Nacht der Kleinkunst. Hebben de Duitsers wel humor? In dit programma cabaret en komedie van het Duitse 3satfestival 2004. ZDF, 1.05-2.20u.

FILM

City of Angels (Brad Silberling, 1998, VS). Amerikaanse remake van Himmel über Berlin van Wim Wenders lijkt nauwelijks op het origineel en is vooral een romantische komedie. Ambitieuze, in existentiële crisis verkerende chirurg Meg Ryan weet niet dat haar geliefde Nicolas Cage eigenlijk een engel is. Net5, 21.05-23.00u.

.À la verticale de l'été / Mua he chieu thang dung (Ahn Hunh Tran, 2000, Fra./Dld./Vietnam). Derde speelfilm van de Frans-Vietnamese regisseur is al even poëtisch impressionistisch als zijn L'odeur de la papaye verte (1993). Het werd een soort Drie zusters in Hanoi, waarin de drie vrouwelijke hoofdpersonen roddelen, zorgen en zuchten, terwijl zij eten bereiden, afwassen en al die dagelijkse dingen doen die hun aandacht afleiden van hun onderliggende (huwelijks-)drama's. Een weldadig rustige film. Canvas, 22.40-0.30u.

.Romeo + Juliet (Baz Luhrmann, 1996, VS). In zijn Hollywooddebuut verplaatst de Australiër Luhrmann de tragedie uit 1597 naar Verona Beach, een fictieve 20ste-eeuwse, katholieke en Latijns-Amerikaanse metropool. Romeo (Leonardo DiCaprio) en Julia (Claire Danes) beminnen elkaar ondanks de bendeoorlog tussen hun families. Het overrompelende visuele idioom van de film, meer Natural Born Killers dan West Side Story, citeert videoclip, bidprentjes en de halve filmhistorie. Net5, 0.05-2.15u.

.La balsa de piedra / Het stenen vlot (George Sluizer, 2002, Spanje/Portugal/Nederland). Grootscheepse, ontroerende, on-Nederlandse Nederlandse film is een magisch-realistische fabel, gebaseerd op een excentriek epos van de Portugese Nobelprijswinnaar José Saramago, met louter Spaanse en Portugese acteurs. Zie tv-vooraf. Ned.3, 0.12-1.25u.

RADIO

Radio Paralympia. BNN doet op radio (in BNN United) en vanaf morgen ook op tv (Met 1 been in de finale) verslag van de Paralympics in Athene die morgen beginnen. Radio 1, 21.00-22.00u.