Rechter pakt blad Indonesië hard aan

Een Indonesische rechtbank heeft gisteren de hoofdredacteur van het gezaghebbende Indonesische weekblad Tempo veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar. Het proces rond Bambang Harimurti heeft voor veel beroering gezorgd in Indonesië en de angst versterkt dat de persvrijheid in gevaar loopt.

Volgens de rechtbank in Jakarta is Harimurti schuldig aan laster jegens de schatrijke Indonesische zakenman Tomy Winata. Tempo publiceerde vorig jaar een artikel waarin Winata in verband werd gebracht met een onopgeloste brand die een textielmarkt in Jakarta volledig in as legde. Volgens Tempo had Winata, die goede contacten heeft met het machtige Indonesische leger, veel belang bij het herbouwen van de markt.

De rechtbank is van mening dat onvoldoende bewijs voor die beschuldiging bestaat en achtte de aan de Amerikaanse Harvard universiteit geschoolde Harimurti daarvoor verantwoordelijk.

Critici zijn niet door het oordeel van de rechtbank overtuigd. Sinds de publicatie van het gewraakte artikel heeft Winata een systematische campagne gevoerd om Tempo en vooral Harimurti in diskrediet te brengen.

Tempo daarentegen, dat veel spraakmakende onderzoeksjournalistiek bedrijft, heeft altijd volgehouden dat het om een gebalanceerd journalistiek verhaal ging waarbij ook Winata weerwoord heeft mogen geven. Harimurti sprak na het oordeel van de rechtbank dan ook van ,,trieste dag''. ,,Hoofdredacteuren zullen nu bang zijn om hun werk te doen.''

De zaak rond Tempo staat volgens velen in Indonesië symbool voor de strijd tegen de onderdrukking van de persvrijheid onder het bewind van de autocratische president Suharto. Onder zijn leiding werd Tempo halverwege de jaren negentig gesloten wegens aanhoudende kritiek door het blad op zijn bewind.

In 1999, na de val van Suharto, verscheen Tempo weer. Sindsdien is de Indonesische pers naar Aziatische maatstaven uitgesproken vrij geworden, maar nog altijd worden individuele journalisten of publicaties van hogerhand aangepakt.

Harimurti is tegen zijn vonnis in beroep gegaan en blijft nog op vrije voeten.