Ramsj

Kitty Ferguson: The nobleman and his housedog. Tycho Brahe and Johannes Kepler. Gebonden, Review 2002, van €26,20 voor €10,–. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226)

Dubbelbiografie van twee pioniers op het terrein van de sterrenkunde: de excentrieke Deense aristocraat Tycho Brahe (1546–1601) en de eenvoudige, voortdurend in armoede levende Duitse leraar Johannes Kepler (1571–1630). Het was hun ontmoeting in 1600 die van grote betekenis zou zijn voor de ontwikkeling van de astronomie. Vlot geschreven, met ook aandacht voor de astrologische activiteiten van beide mannen. Bij Scheltema Amsterdam is Ruling planets van Christopher Renstrom te vinden, een dikke astrologische gids `to life's ups and downs' zoals de flaptekst het formuleert. Een hoop onzin, maar wel aanstekelijk gebracht. Van €41,– voor €14,95.

Ad Nuis: De aftrap (foto's). Paperback, Veen 2000, van €12,50 voor €4,50. De Slegte

`Juichende moeders, zorgzame elftalleiders, dodelijke ernst en uitbundige pret. Balverlies, blessureleed, schuld en boete. Voetbal, je raakt er nooit over uitgepraat. En zeker op deze manier nooit op uitgekeken,' schrijft Freek de Jonge in het voorwoord van De aftrap, een bundeling van de zwartwitfoto's die Ad Nuis voor Het Parool maakte over het Nederlandse amateurvoetbal. Prachtig werk, of het nu gaat over de enthousiaste F5-pupillen van DCG of over de buikige veteranen van Real Sranang 3.

Elisabeth Ladenson: Proust's lesbianism. Gebonden, Cornell University 1999, van €37,– voor €12,50. Roelants Nijmegen (024–3221734)

`This work represents a breakthrough for gender studies, gay and lesbian studies, queer theory, and Proust studies,' aldus een recensent over Proust's lesbianism, een studie waarin Ladenson, na een uitvoerige `queer-positive rereading' van A la recherche du temps perdu tot de conclusie komt dat de lesbische liefde een belangrijke, om niet te zeggen cruciale rol speelt in het beroemde werk. Ook een andere studie over Proust is bij Roelants te vinden: The mottled screen: reading Proust visually van Mieke Bal. Van 59,90 voor 24,90.

John Guilmartin: Galleons and galleys. Gebonden, Cassell 2002, van €36,– voor €13,95. Scheltema Amsterdam

Deel uit de fraaie serie `Cassell's history of warfare', onder hoofdredactie van John Keegan. Onderwerp zijn de zeeslagen uit de zestiende eeuw, uitgevoerd met galeien en galjoenen die voor het eerst in de geschiedenis uitgerust waren met kanonnen. Rijk geïllustreerd, onder meer met kaarten waarop de slagorde van de diverse oorlogsvloten aanschouwelijk wordt gemaakt. Ook andere delen uit de serie liggen bij Scheltema, zoals The renaissance at war en The art of war. Van €36,– voor €13,95 per deel.

Ahmed Rashid: Jihad. De opkomst van het moslimfundamentalisme in Centraal-Azië. Paperback, Atlas 2002, van €24,98 voor €8,90. Steven Sterk Utrecht

Onthullend, goed gedocumenteerd boek over de herrijzenis (na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie) van de islam en het moslim-fundamentalisme in vijf onafhankelijke Centraal-Aziatische republieken: Oezbekistan, Kirgizië, Kazachstan, Turkmenistan en Tadzjikistan. Aandacht voor de Hizb ut-Tahrir en de Islamic Movement of Uzbekistan, twee fundamentalistische groeperingen die volgens Rashid nauwe banden hebben met de rebellen in Tsjetjenië, de Taliban en Osama bin Laden. De journalist Rashid maakte eerder naam met een studie over de Taliban, een boek dat in Nederland maar liefst acht keer werd herdrukt (in 2001). Ook Taliban is bij Steven Sterk te vinden, van €24,98 voor €7,90.

Carsten Jensen: I have seen the world begin. Travels through China, Cambodia, and Vietnam. Gebonden, Harcourt 2000, van €28,– voor €7,50.

De Boekenmarkt Den Haag

`Fluent and human, admirably intrepid, and sees Asia anew, the poetry as well as the politics,' schreef Paul Theroux over dit boek van de Deense journalist en schrijver Carsten Jensen. Het is het verslag van een reis door China, Cambodja en ten slotte Vietnam waar Carsten zich, aan het eind van zijn verblijf, verliest in een mooi en ingehouden beschreven liefdesaffaire. Ideale mix van (culturele) geschiedenis, politieke achtergronden, reiservaringen en persoonlijke ontboezemingen.

Elisabeth Dhanens: Hugo van der Goes. Gebonden, Mercatorfonds 1998, van €125,– voor €59,50. Steven Sterk Utrecht

Monumentale studie over Hugo van der Goes (1442-1482), een van de grote schilders onder de Vlaamse Primitieven wiens (ongesigneerde) oeuvre pas in de vorige eeuw definitief in kaart is gebracht. Na een biografische inleiding, volgt een uitgebreide beschrijving van zowel het verloren gegane als het bewaard gebleven werk van de Gentse kunstenaar, die zich – overvallen door melancholie en depressies – in 1478 in een klooster terugtrok. Een ander bijzonder kunstboek is Illusionen. Das Spiel met dem Schein onder redactie van Ursula Storch, de catalogus van een tentoonstelling over `virtual reality' avant la lettre: negentiende-eeuwse toverlantaarns, reusachtige panorama's (als dat van Mesdag), fake-architectuur, toneeldecors en zo meer. Bij Roelants in Nijmegen, van €29,80 voor €15,–

    • Henk Lagerwaard