President buigt voor volkswil

Hij is 72 jaar oud en hij is al 22 jaar aan de macht. Zijn rust heeft hij meer dan verdiend. Maar wat kan president Paul Biya van Kameroen anders doen dan zich toch weer verkiesbaar stellen als zijn volk daarom smeekt?

Hij heeft zijn onderdanen lang in spanning gehouden. De presidentsverkiezingen zijn al op 11 oktober. Maar eindelijk sprak hij deze week dan toch de verlossende woorden in een toespraak voor radio en tv: ,,Verzekerd van uw steun en me bewust van uw vertrouwen, heb ik besloten me kandidaat te stellen voor de komende presidentsverkiezingen, omdat u daarom vroeg.''

De laatste weken had elke groep die in een goed blaadje wilde komen bij de president hem opgeroepen zijn volk toch vooral niet in de steek te laten. Anderhalve week geleden waren het nog meer dan honderd oud-voetballers die de vader des vaderlands opriepen om zich kandidaat te stellen. Ze werden aangevoerd door Roger Milla die door zijn optreden tijdens de wereldkampioenschappen voetbal in 1990 een continentale sterstatus veroverde en al jaren optreedt als reizend ambassadeur voor zijn land.

Biya heeft met zijn aankondiging misschien gewacht tot hij er zeker van was dat hij zou winnen. Aanvankelijk liet het zich aanzien dat de oppositie zich voor het eerst in de geschiedenis als één front zou manifesteren.

Dinsdag nog schoof een coalitie van tien oppositiepartijen een eenheidskandidaat naar voren. Maar woensdag viel de coalitie al uiteen toen de grootste oppositiepartij met een eigen kandidaat kwam.