Pas verschenen: Non fictie (Gerectificeerd)

Agnes Dekking: Tulpen voor Wilhelmina. De geschiedenis van de Engelandvaarders. Bert Bakker, 470 blz. €19,95

Op basis van archiefonderzoek en interviews bracht de auteur de groep van ongeveer 1.700 Engelandvaarders in kaart. Zij reconstrueerde nauwgezet de overtocht in wrakke bootjes, de ontvangst door koningin Wilhelmina en hun verdere lotgevallen.

Jos. M.M. Hermans: Zwolse boeken voor een markt zonder grenzen, 1477-1523. Hes & De Graaf, 312 blz. €79,50

Schitterend uitgegeven studie over vroege drukken in de Hanzestad Zwolle. Met hoofstukken over de drukkers, de uitgevers, bezitters en gebruikers van deze boeken en een catalogus van alle bekende drukken.

Rüdiger Safranski: Hoeveel waarheid heeft de mens nodig? Atlas, 208 blz. €17,50

Vertaling van een oorspronkelijk in 1990 verschenen boek van de Duitse filosoof Safranski (Het kwaad, Hoeveel globalisering verdraagt de mens?) over de vraag hoe je kunt leven in een wereld die niet van jezelf is, met een vrijheid waarvan je niet precies kunt zeggen of ze een vloek is of een zegen?

Kitty Kelley: De familie Bush. Portret van de machtigste familie ter wereld. Sijthoff, 736 blz. €24,95

Gelijktijdig met het Amerikaanse origineel verschenen `boek vol onthullingen' over de handel en wandel van de machtigste man ter wereld en zijn familie, geschreven door de biografe van Nancy Reagan en Frank Sinatra.

Het beste uit tien jaar Hard gras. Pandora, 352 blz. €10,–

Ter gelegenheid van het tweede lustrum van het literaire voetbaltijdschrift Hard gras is een bloemlezing uitgegeven, die begint met een aan Ronald Koeman opgedragen gedicht van Anna Enquist (`Hij heeft een slagersmes in zijn sokken/ verborgen. Dat weet alleen vader [...]'). Samengesteld door Matthijs van Nieuwkerk en Henk Spaan.

Rectificatie

In de rubriek `Pas verschenen' (Boeken, 17.09.04) werd de naam van de auteur van het boek Tulpen voor Wilhelmina. De geschiedenis van de Engelandvaarders verkeerd weergegeven. Haar naam is Agnes Dessing.