Pas verschenen

Frédéric Beigbeder: Windows on the World (The Windows of The World). Vert. Marianne Kaas, De Geus, 284 blz. €22,50

Realistische roman van de Franse schrijver Frédéric Beigbeder (1965) tegen de achtergrond van het `9/11' drama. Beigbeder biecht in zijn boek op dat hij niets begrijpt van wat er op die dag is gebeurd. `Die eerlijkheid maakt Beigbeders boek de moeite waard. Omdat hij toegeeft dat hij de aanslag wel goed kon gebruiken om eindelijk eens een roman te schrijven die ergens over gaat' (Yra van Dijk in Boeken 12.09.03).

J.A. Deelder: Zonder dollen. De Bezige Bij, 50 blz. €10,–

`Hedenthans/leven//aleen à/contant//Markering/ontbreekt//Niks reutel/Niks lat'. Nieuwe gedichten van Rotterdams nachtburgemeester Jules Deelder (1944). In november verschijnt ter gelegenheid van Deelders zestigste verjaardag de verhalenbundel Leert uw vogels en de bundel Vrijwel alle gedichten.

Christine D'Haen: Uitgespaard zelfportret. Verzameld proza. Meulenhoff, 682 blz. €39,50

Bundel van de Vlaamse auteur Christine D'Haen (1923) waarin herziene versies van de autobiografische geschriften, de bibliofiele uitgave Schouwtoneel en vier niet eerder gepubliceerde miniaturen zijn opgenomen, zoals Schreef in de aarde, een leven in ontvangen brieffragmenten.

Marianne Fredriksson: Norea, dochter van Eva De kinderen van het Paradijs (Noreas saga). Vert. Anna Ruighaver, De Geus, 282 blz. €19,90

Vervolg op Het boek Eva en Het boek Kaïn en laatste deel van de trilogie van de Zweedse schrijfster Marianne Fredriksson (1927) over het eerste gezin op aarde.

Monika Sauwer: Een onwillige god. Contact, 206 blz. €18,90

Roman van schrijfster en kunstenares Monika Sauwer (1946) over twee alleenstaande vrouwen, een labiele moeder en haar onbezorgde dochter. `Bewonderenswaardig aan Sauwers manier van schrijven is dat ze het onbenulligste voorval in een bizarre fantasie of een gecompliceerd gedachtespel kan laten uitmonden. Haar hoofdpersonen zijn altijd intelligente, gevoelige vrouwen die beschikken over een benijdenswaardige naïviteit: ze gedragen zich alsof ze de wereld en zichzelf iedere dag opnieuw uitvinden' (Elsbeth Etty in Boeken, 17.11.00).

L.H. Wiener: De Verhalen. Deel 2. Contact, 428 blz. €22,90

Bundeling van de laatste vijf verhalenbundels van de schrijver Lodewijk Henri Wiener (1945) die in 1967 debuteerde met Seizoenarbeid, opgenomen in het vorig jaar uitgekomen deel 1. `Eindelijk zijn de vroege verhalenbundels van de te lang miskende schrijver van Nestor weer beschikbaar. Wrang, geobsedeerd en gekweld maar meesterlijk proza' (Elsbeth Etty in Boeken 19.12.03).