Pareltjes van intieme dans met vuile tenen

Astrid Endruweit leerde trompet spelen bij het Berlijnse equivalent van de Jostiband. Dat was goedkoop. Op het toneel pakt ze na het ophalen van deze herinnering haar trompet, knielt neer en steekt het instrument achterwaarts tussen haar benen en speelt een paar noten. Ingehouden en rustig, alsof ze in één groot understatement leeft.

Endruweit heeft de afgelopen jaren samen met haar regisseur Michael Laub en zijn gezelschap Remote Control Productions al vaker herinneringen in een theatrale vorm gegoten. Het waren net als in de nieuwe solo Alone redelijk alledaagse herinneringen, maar de vervreemdende hertenogen van de Duitse gaven de verhalen een bizarre glans.

Endruweit is gegroeid; in Alone vertelt ze weliswaar weer over haar kinderdroom ballerina te worden – of een verleidelijke, lange vrouw – maar het exhibitionisme om het exhibitionisme is er af. De scènes zijn intiem maar toch op communicatie gericht. Ze heeft humor en doet herkenbaar debiel. Een beetje bekken trekken en de sloerie spelen, iets wat menigeen vooral graag stiekem doet, laat Laub haar op het podium doen. Anekdotes over het passen van onderbroeken in paskamers, het vuil van tenenkaas, onbeholpen op een keybord pielen; de sketches zijn mooi. Aan het eind komen Laub en Endruweit wat tekort, maar het autobiografisch portret is een gang naar het theater waard.

In hetzelfde programma doet een andere acteur/danser uit Laubs gezelschap, de Canadees Greg Zuccolo, zijn solo. In Gregoire schreeuwt hij zijn woede van de daken en zingt hij oneliners in de microfoon. De solo is zijn Freudiaanse biecht, want het begint allemaal op de divan. Zingend vertelt hij dat hij droomde een glas melk te zijn en haalt hij herinneringen op aan een Bulgaarse balletlerares. Niets dat ook maar op esthetisch ballet lijkt, nee liever praat hij over hoezeer iedereen van vlees houdt.

Gregoire is nog niet af maar in dit stadium vormen de contrasten tussen Endruweit en Zuccolo voor een mooie avond. Met klein en intiem theater vol herkenbare herinneringen.

Laub maakt er pareltjes van.

Internationale Keuze Schouwburg Rotterdam: Alone/Gregoire van Michael Laub/Remote Control Productions. Gezien 16/9. Nog te zien: vanavond. Inl: 010-4118110 of www.deinternationalekeuze.nl

    • Ingrid van Frankenhuyzen