Nucleair programma: oproep aan Iran

De VS en drie grote Europese landen zijn het in Wenen in principe eens geworden over een oproep aan Iran onmiddellijk alle uraniumverrijkingsactiviteit op te schorten. Ook wordt het land gevraagd nog openstaande vragen over zijn nucleaire programma te beantwoorden. Voorts vraagt de ontwerpresolutie het hoofd van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA), Mohamed ElBaradei, tegen november rapport uit te brengen over zijn inmiddels twee jaar oude onderzoek naar Irans nucleaire activiteit. De VS, die Iran verdenken van een geheim kernwapenprogramma, hadden Iran een tijdslimiet van 31 oktober willen stellen waarna de zaak automatisch naar de VN-Veiligheidsraad zou worden doorverwezen. Maar dit stuitte op verzet van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië én veel Derde-wereldlanden.