Milieuregels verjagen de smartlap uit kroegen A'dam

Het levenslied is in Amsterdam om zeep geholpen, klagen horecaondernemers uit de hoofdstad.

Smartlappen die vanuit de cafés over het terras schallen, is er al lang niet meer bij. Bij mooi weer moeten ramen en deuren gesloten blijven, op straffe van een boete die kan oplopen tot een paar duizend euro.

De ondernemers hebben een jurist in de arm genomen om met een initiatiefvoorstel het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum te bewegen tot een versoepeling van deze regels.

Stadsdeeldeelraadlid René van Veen (D66) is zelf eigenaar van een café en een van initiatiefnemers. Volgens hem is Amsterdam het ,,netste jongetje van de klas'' met de strikte handhaving van de milieuwetgeving. Staan de ramen en deuren open bij mooi weer, dan staat volgens hem meteen de milieudienst op de stoep. ,,Het is toch te gek voor woorden dat Amsterdamse cafés waar live-muziek gespeeld wordt bij mooi weer alles dicht moeten houden, terwijl op de stoep allerlei van de die straatbandjes er lustig op los spelen.''

Hij erkent dat de regels zijn dat de geluidsoverlast vanuit een café niet meer dan zestig of zeventig decibel mag bedragen, maar zo blijft er volgens hem geen café meer over waar de echte ,,Amsterdamse sfeer'' nog aanwezig is. ,,Als je onder de douche zingt, zit je al op zeventig, tachtig decibel.'' Het grote verschil zit volgens hem in de `normale' cafés en die met live-muziek. ,,Je kunt moeilijk zachtjes zingen.''

Advocaat Raoul Meester is degene die namens de ondernemers een initiatiefvoorstel moet formuleren. Een juridische procedure zal hij niet starten. Vooralsnog hopen de belangenbehartigers van de smartlappen dat ze in goed overleg met het stadsdeel tot lichtere eisen kunnen komen. Volgende zomer hoopt René van Veen dat de terrassen zonder boetes weer met live-muziek bereikt kunnen worden.