`Maar welke gek wil mijn huis nog kopen?'

Het isoleren van huizen in de omgeving van Schiphol is volledig uit de hand gelopen, zo stelt de Rekenkamer in een rapport.

De bewoners krijgen gelijk, naar veel blijven woedend.

Het glas-in-lood moest eruit, er kon voortaan nog maar één raam per kamer open en in sommige gevallen moest het dak er af. Dergelijke rigoureuze maatregelen maakten lange tijd deel uit van de plannen van `Isolatie Twee', waarin het tweede gedeelte van de woningen om Schiphol, waaronder Amstelveen, zou worden geïsoleerd.

Bewoners moesten de laatste vijf jaar soms met afgrijzen of in opperste verbazing kennis hebben genomen van de regels. Velen in de omgeving van Schiphol kregen een suskast aan de buitenmuur. Wim Hellegers, voorzitter van de belangengroep Isolatie Fase 2 uit Amstelveen: ,,Die ventilatiekast houdt inderdaad het vliegtuiggeluid buiten, maar niet het geluid van de straat.'' Als er iemand langsloopt, is het net of diegene in huis zit. ,,Wie het schuifje op de kast wegens de kou dichtdoet en vergeet het weer open te zetten, heeft paddestoelen op de muur vanwege de vochtigheid.'' En, niet onbelangrijk: mooi is zo'n suskast niet.

Hellegers grijnst bitter als hij terugdenkt aan jaren ,,strijd tegen de technocratie.'' Aanvankelijk, toen de tweede fase aanving, ging de isolatie onder de regie van Schiphol voortvarend. Hellegers: ,,Maar na een jaar of twee ging er van alles mis. De bewoners gingen zich verdiepen in regelgeving: die bleek bijzonder technocratisch te zijn. Het werd volkomen onduidelijk: welk huis wel, welk huis werd niet geïsoleerd? Wat isoleren we exact? Het bleken allemaal standaardoplossingen. Daar hebben we geweldig tegen geprotesteerd. Dat heeft er toe geleid dat minister Netelenbos pleitte voor meer maatwerk. En ondertussen was het proces stil komen te liggen.''

In Amstelveen is de isolatie zo goed als afgerond. Een project dat bloed, zweed, en tranen kostte, zegt Hellegers. En met absurde gebeurtenissen. Zo herinnert Hellegers zich een stoet bouwkundigen. ,,Die kwamen met een groepje kijken. Ze verschilden onderling compleet van mening.'' En de geleverde kozijnen, die elk van hetzelfde formaat waren, gemaakt naar het eerste huis in het rijtje. ,,De rest kon worden weggegooid. Dit zijn huizen uit de Amsterdamse School, die zijn niet elk hetzelfde.'' Hellegers zette zich de afgelopen tien jaar in voor de isolatie van de huizen in Amstelveen, met maar één doel voor ogen: hij wilde kunnen slapen.

Het rapport van de Rekenkamer kan de Belangengroep Isolatie 2 niet verbazen. De vernietigende inhoud aan het adres van de betrokken verantwoordelijken was al door de betrokkenen voorspeld. De belangengroep heft zichzelf binnenkort op, nu de isolatie in Amstelveen grotendeels is afgerond. Daar is een lange strijd aan vooraf gegaan. ,,De geloofwaardigheid van de overheid is erg aangetast. Ze hebben volstrekt geen benul gehad van de ernst en grootte van de kwestie.''Op andere plekken die hinder hebben van Schiphol gaat ,,de strijd'' voor goede isolatie gewoon voort, benadrukt een woordvoerder van de Bewonersbelangen Isolatie Assendelft (gemeente Zaanstad). De erkenning van de blunders in het rapport stemt tevreden, maar tegelijkertijd voelen huizenbezitters in Assendelft zich genegeerd. ,,De grootste problemen kunnen we nog verwachten'', zegt de woordvoerder, wijzend op de manier waarop een groot deel van de vaak oude huizen in de gemeente is geïsoleerd. ,,Dat is zo slordig gedaan, zonder een enkele vorm van vooronderzoek.''

Alle vertragingen leidden tot een schadepost van miljoenen euro's, is de conclusie van het rapport van de Rekenkamer. Die erkenning leidt wel tot tevredenheid, maar waarom worden er geen maatregelen aangekondigd, vraagt de woordvoerder zich af. ,,Het is ongehoord. Het rapport gaat niet eens over bewoners.''

Naar de rechter stappen is niet mogelijk, daar ontbreken de financiën voor, zegt de woordvoerder. Verhuizen uit Assendelft is ook geen optie. ,,Welke gek wil nu nog mijn huis kopen?'' De meeste huizen in de gemeente Assendelft zijn inmiddels wel geïsoleerd. Toch is de overlast nog steeds enorm. ,,Je wordt hier gek.''

    • Anton Slotboom