KNVB: bij spreekkoor het veld af

De scheidsrechters in het betaald voetbal hebben van de voetbalbond (KNVB) de instructie gekregen vanaf het komende weekeinde bij kwetsende of discriminerende spreekkoren de wedstrijd stil te leggen en het veld te verlaten. Daarna zal in overleg met de lokale autoriteiten worden bekeken welke maatregelen genomen moeten worden; deze kunnen variëren van een afkoelingsperiode tot het helemaal staken van de wedstrijd.

Het verschil met de oude situatie is dat de scheidsrechter bij spreekkoren nu verplicht wordt zélf tot actie over te gaan, waarna de thuisclub en de politie over het vervolg een besluit moeten nemen. Volgens het `handboek veiligheid' van de voetbalbond zijn de clubs in beginsel verantwoordelijk voor het gedrag van hun aanhang.

Elke club beschikt over een stappenplan, waarin de procedures bij spreekkoren zijn vastgelegd. In de praktijk bleef ingrijpen doorgaans beperkt tot een oproep van de stadionspeaker.

Tot vorig weekeinde had de scheidsrechter voor elke wedstrijd overleg met de veiligheidscoördinator van de club en de politie. Maar in geval van spreekkoren bleek dat de verantwoordelijkheden vaak werden afgeschoven.

Los van de normale tuchtrechtelijke procedure wil de KNVB clubs waarvan supporters zich schuldig maken aan ontoelaatbare spreekkoren een officiële waarschuwing (gele kaart) geven. Wanneer de aanhang zich dan opnieuw misdraagt, zet de voetbalbond deze waarschuwing om in het spelen van één of meer wedstrijden zonder publiek. Een voorstel van deze strekking is gisteren voorgelegd aan de Eredivisie NV en de Coöperatie Eerste Divisie.