Klacht stelt macht Pathé aan de kaak

De Hoenderloo Groep, medefinancier van Theo van Goghs film Cool! heeft bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een klacht ingediend tegen bioscoopketen Pathé wegens machtsmisbruik.

De Hoenderloo Groep is een instelling voor jeugdzorg en onderwijs die tijdelijke onderkomens verzorgt voor ongeveer 300 jongeren met complexe problemen, die niet thuis kunnen wonen. De Groep vindt dat Pathé misbruik maakt van zijn machtspositie. Volgens een woordvoerster van de Hoenderloo Groep is de film, die deze week in première ging, vooral gericht op jongeren.

Pathé weigert de film van Theo van Gogh te vertonen omdat hij niet zou voldoen aan de kwaliteitseisen. ,,Het besluit van Pathé betekent dat in de grote steden de film niet in de grote bioscopen, maar alleen in filmhuizen kan draaien, waar jongeren niet zo makkelijk op af komen. Pathé heeft een monopoliepositie en bezit 35 procent van de markt. Dat willen we aan de kaak stellen.'' Volgens de woordvoerster speelde ook mee dat Pathé de beoogde doelgroep liever niet in de zalen heeft, ,,en dat mag geen reden zijn, vinden wij''.

,,Het maakt ons niet uit of jong of oud erop af komt,'' zegt een woordvoerster van Pathé, een keten met bioscopen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Helmond en Eindhoven. ,,De beslissing is genomen omdat we verwachtten dat het een commercieel slechte film zou worden. Het zou de eerste film van Van Gogh zijn die goed loopt. Onze inschatting is ook juist gebleken. De resultaten tot nu toe zijn slecht. In grote steden als Utrecht en Amsterdam kwamen zelfs bij de opening weinig mensen. Er zijn nu eenmaal films die weinig mensen trekken en wij moeten eraan verdienen, we zijn geen gesubsidieerde instelling. Het is de eerste keer dat wij dit meemaken en het is vervelend, want nu komt er waarschijnlijk een onderzoek.''

Een woordvoerder van de Wolf Cinema Groep in Utrecht vindt dat het iedere bioscoopketen vrijstaat zijn eigen afwegingen te maken. ,,Wij zagen perspectief in de film. Maar er komt teleurstellend weinig publiek. Ik kan me voorstellen dat een commercieel bedrijf als Pathé rekening houdt met zijn aandeelhouders.''

Als de NMa besluit de klacht in behandeling te nemen, dan mogen onderzoek en besluitvorming maximaal zes maanden duren.

Cool! is opgenomen met leerlingen van de Glen Mill-school, onderdeel van de Hoenderloo Groep.