`Geen betaling meer voor glas uit glasbak'

De grootste Nederlandse recycler van glas, Maltha, stopt met het betalen voor glas uit de glasbak. Dat zegt directeur L. Declercq van Maltha.

Op dit moment leidt Maltha verlies doordat het gemeenten moet betalen voor het glas uit de glasbak. Deze inkoopkosten plus de kosten van de verwerking – die bestaat uit het scheiden van glas van ander afval dat in de glasbak terechtkomt, zoals stenen, plastic en metaal – zijn bij elkaar hoger dan wat de glasindustrie betaalt voor de door Maltha geleverde glasscherven. Maltha verwerkt nu nog 70 procent van al het in Nederland ingezamelde verpakkingsglas.

Het verpakkingsconvenant tussen overheid en industrie regelt dat gemeenten glas inzamelen bij particulieren, de glasrecyclers het ingezamelde glas afnemen en verwerken tot scherven, en de glasindustrie het verwerkt tot nieuw glas. De afspraak is niet dat de industrie gemeenten moet betalen voor het ingezamelde glas.

In de praktijk is dat wel zo gegroeid. ,,Als we geen vergoeding betalen, lopen we het risico dat gemeenten hun glas verkopen aan buitenlandse glasrecyclers, bijvoorbeeld in Duitsland'', zegt Declercq. Meer vragen aan de glasindustrie is voor Maltha ook geen optie. ,,De glasfabrieken kopen dan goedkopere glasscherven in het buitenland.'' Vanaf januari betaalt Maltha geen vergoeding meer. Toch hoopt het bedrijf voldoende glas aangeboden te krijgen om rendabel te kunnen draaien.

glasrecycling: pagina 14

    • Jochen van Barschot