Feyenoord aan blamage ontsnapt

Het Europese debuut van Ruud Gullit als coach van Feyenoord is niet best bevallen. De Rotterdammers voldeden gisteravond in Noorwegen allerminst aan de (hoge) verwachtingen van de oud-international. Een smadelijke remise tegen de ongelouterde tegenstander Odd Grenland, die het met eentiende van de begroting van Feyenoord moet doen, bleef de Nederlandse koploper bespaard: 0-1. De Japanse international Ono scoorde een kwartier voor tijd fraai uit een vrije trap.

Gullit zei woensdag nog dat hij de wedstrijd tegen de Noorse middenmoter heel serieus nam. Niettemin wijzigde de oud-international zijn elftal op vijf plaatsen in vergelijking met de laatste competitiewedstrijd tegen FC Twente (3-1). Ghaly, Lazovic, Buffel, Smolarek en Loovens traden in het Rotterdamse basisteam aan. Kuijt, Ono, Kalou en Castelen begonnen op de bank. Verdediger Saïdi bekeek de wedstrijd als negentiende man vanaf de tribune. Hij kreeg rust wegens een lichte liesblessure.

Gullit tilde niet al te zwaar aan alle omzettingen. ,,Misschien moeten sommige spelers eraan wennen, maar ze moeten er niet moeilijk over doen'', legde hij aan de vooravond van het duel uit. ,,Als je bij een topclub onder contract staat, kun je niet verwachten dat je elke wedstrijd speelt. Als je dat toch wilt, moet je bij een mindere ploeg gaan spelen.''

Feyenoord ontbeerde gisteren de juiste instelling en concentratie, twee kenmerken waarop Gullit vooraf had gehamerd. De Rotterdammers deden maar wat en gaven in de eerste helft de ene na de andere kans weg. Mede dankzij doelman Babos haalde de slordige ploeg van Gullit ongeschonden de rust.

Met een dubbele wissel in de pauze (Castelen en Ono voor Smolarek en Goor) trachtte Gullit zijn ploeg op het goede spoor te zetten. Maar een overwinning, vooraf door de oud-vedette van Milan als normaal beschouwd, leek er niet in te zitten. Feyenoord, dat verdediger Basto met geel zag ontsnappen na een elleboog tegen Hoff, kwam dankzij Ono toch nog heel goed weg op een ontnuchterende Noorse voetbalavond: 0-1.