FC Utrecht neemt afstand van Zweden

Met overmacht heeft FC Utrecht gisteravond voor eigen publiek het Zweedse Djurgardens IF aan de kant gezet: 4-0. De tweede wedstrijd in de eerste ronde van het toernooi om de UEFA Cup lijkt daarmee een formaliteit geworden.

FC Utrecht draaide op volle toeren in zijn vierde opeenvolgende internationale seizoen. Met goed spel over de flanken – met neo-international Van den Bergh op links en de van Heracles gekomen Douglas op rechts – werd de kampioen van Zweden danig ontregeld. Belangrijkste pion echter was de man achter de spitsen, Tanghe. Door zijn spel had het voor de Scandinaviërs allemaal nog veel erger kunnen aflopen.

FC Utrecht is volwassener geworden, zei trainer Booy in aanloop naar de ontmoeting van gisteravond. Dat bleek in het goed bezette maar niet geheel volle stadion Galgenwaard. Het aanvalsspel was gevarieerd, het tempo werd gedoseerd en een kleine periode in het tweede deel daargelaten werd achterin weinig tot niets weggegeven. ,,We willen absoluut de tweede ronde halen'', zei Booy na de succesvolle avond. ,,Onze doelstelling was daarom in eigen huis voldoende afstand te nemen. En ik denk dat we kunnen zeggen dat dat aardig is gelukt. We zijn daarbij geholpen door een droomstart. Binnen drie minuten de eerste treffer. Dat was natuurlijk een enorme opsteker.''

Van de Haar maakte het eerste doelpunt. Nog voor er een half uur voorbij was zorgde Tanghe voor nummer twee. Na de hervatting maakte Van den Bergh de derde. Tanghe bepaalde met zijn tweede doelpunt van de avond de eindstand op 4-0.

Tanghe was de grote uitblinker. Niet alleen wegens zijn beide doelpunten. Booy roemde zijn Belgische nummer tien, omdat hij in moeilijke tijden het elftal op sleeptouw nam.

Booy: ,,Tanghe begreep dat we bij 2-0 niet achterover moesten gaan leunen. Gewoon gaan voor die derde, of eventueel vierde. Door die instelling hebben we in de slotfase nog meer afstand kunnen nemen.''