Courgette met cantharel en courgettesoep

De herfst dient zich aan en ik sluit mij daarbij aan. Was een stevige, rechte courgette. Snijd de uiteinden er af en halveer de vrucht overlangs. Hol de helften uit met een lepeltje of een boor om meloenbolletjes mee te draaien. Zorg dat er wand overblijft van ongeveer driekwart centimeter dik. Breng ruim water aan de kook met wat zout. Kook hierin de courgettehelften in vijf minuten beetgaar en laat ze in een vergiet uitlekken. Pel en snipper het sjalotje en de knoflook. Maak de paddestoelen schoon met een borsteltje, mesje of keukenpapier. Snijd van de stelen eventuele harde stukjes af. Verhit de boter in een koekenpan en fruit hierin een minuut de snippers sjalot en knoflook. Bak de cantharellen drie minuten mee.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Giet de room in de pan en laat die op hoog vuur even inkoken en binden. Op smaak brengen met zout en peper. Vul de courgettehelften met het paddestoelenmengsel. Strooi er desgewenst kaas over. Verwarm de helften vijf minuten in de oven. U kunt hier bijvoorbeeld saffraanrisotto bij eten, bestrooid met krullen Parmezaanse kaas. Nog iets met courgette: soep. Snijd twee courgettes in de lengte in vieren en vervolgens in stukken. Pel en snipper twee sjalotten of een ui, en verder een teen knoflook. Verhit twee eetlepels olie in een soeppan en fruit hierin de snippers sjalot en knoflook twee minuten lang. Doe er de stukken courgette bij en driekwart liter bouillon van kip of groenten, vers getrokken of van tablet. Breng de bouillon aan de kook en laat de stukken courgette in acht tot tien minuten gaar worden. Pureren met een staafmixer of in een keukenmachine. Breng de soep met zout en peper op smaak en roer er een scheut room door. Wilt u nog meer vulling, denk dan aan gebakken cantharellen, of maïskorrels uit een miniblik (dat is meer dan genoeg), of een eetlepel pesto.

Morgen: mosselen op z'n Italiaans

    • Annelène van Eijndhoven