Bush oneens met Annan over Irak

De regering-Bush heeft gisteren afstand genomen van de opmerking van VN-chef Kofi Annan dat de door Amerika geleide invasie in Irak ,,illegaal'' was wegens ontbrekende steun van de Veiligheidsraad.

President Bush zei dat de Veiligheidsraad met de aanvaarding van VN-resolutie 1441 in november 2002 al steun had uitgesproken voor de oorlog in Irak. Anders dan Annan op woensdag hield Bush gisteren vol dat een tweede resolutie niet nodig was. De VS kregen onvoldoende steun voor zo'n tweede resolutie. ,,De Veiligheidsraad heeft [in `1441'] met vijftien stemmen tegen nul geëist dat Saddam Hussein zou toegeven en ontwapenen, of anders rekening moest houden met ernstige gevolgen. Ik vind dat als organisaties iets zeggen, zij dat ook moeten menen'', zei president Bush.

Annan zei woensdag dat de Veiligheidsraad had moeten bepalen wat die `ernstige gevolgen' hadden moeten zijn. Hij zei ook te hopen dat ,,Irak-achtige operaties'' voor lange tijd uitgesloten zijn.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, vindt in een interview vandaag met The Washington Times de opmerkingen van Annan ,,geen erg zinvolle verklaring om op dit moment te maken''. ,,Wat schiet iedereen ermee op? We zouden ons allemaal moeten scharen rond het idee van het helpen van de Irakezen, en ons niet bezighouden met dit soort bijzaken'', zei Powell. Anders dan Annan vond Powell de oorlog ,,volledig overeenkomstig het internationale recht''.

Annans woordvoerder probeerde gisteren irritaties bij landen uit de Irak-coalitie te sussen met de mededeling dat Annans opmerkingen niet afweken van die in de afgelopen anderhalf jaar. ,,Hij [Annan] vindt dat het niet anders is dan wat hij al meer dan een jaar zegt, en dat standpunt is zeer wel bekend bij de regeringen van de lidstaten'', zei de woordvoerder.

Verscheidene landen uit de Irak-coalitie zoals Groot-Brittannië en Australië hielden gisteren vol dat de invasie wettig was. De Britse regering verklaarde dat de oorlog ,,niet alleen wettelijk was, maar ook noodzakelijk''.

Minister van Buitenlandse Zaken Bot vindt het ,,jammer'' dat Annan de discussie zo scherp aanzet. ,,Je kan boeken vol schrijven over het onderwerp en er nooit uitkomen. Wat van belang is, is dat we ons nu richten op de toekomst, dat er verkiezingen komen, een grondwet en een gekozen regering. Als we ons daar niet met volle kracht op richten, en het gaat mis, dan zitten we met zijn allen verschrikkelijk in de boot'', zei Bot gisteren.

Volgens een ontwerprapport van de Amerikaanse wapeninspecteur Charles Duelfer zijn er geen voorraden massavernietigingswapens in Irak. Maar er zijn wel tekenen dat oud-president Saddam Hussein slapende programma's had die hij op een later moment hoopte tot leven te wekken, zo meldt het persbureau AP op basis van bronnen die het rapport hebben ingezien.

Het 1.500 pagina's tellende rapport meldt dat Saddam Hussein verboden materiaal importeerde en gebruik maakte van onbemande vliegtuigjes waarmee hij VN-akkoorden schond. Ook gebruikte Irak nog een zogeheten dual-use industrie die wapens kon produceren, aldus Duelfer, hoofd van de Iraq Survey Group. Duelfer meldt dat Irak slechts kleine onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's voor chemische en biologische wapens had.