Breda wil opleiding voor ontwerp computergames

De gemeente Breda onderzoekt de haalbaarheid van een hbo-opleiding voor het ontwerpen van computerspellen. De gemeente heeft daarvoor de Internationale Hogeschool Breda benaderd. Dat zegt de Bredase wethouder Adank van Economische Zaken.

In Breda is de grote ontwerpstudio Playlogic Game Factory gevestigd. De studio heeft zestig ontwerpers in dienst, waarvan de helft uit het buitenland komt. De maker van spellen als Alpha Black Zero en Airborne Troops vindt dat te veel personeel uit het buitenland moet worden gehaald en heeft daarom de gemeente verzocht om onderwijsmogelijkheden. De gemeente wil zich graag profileren als stad van de creatieve industrie en acht de aanwezigheid van Playlogic in de stad onmisbaar voor de ontwikkeling van deze tak. Wethouder Adank van Economische Zaken geeft daarom de opdracht tot een haalbaarheidsonderzoek: ,,We zijn razend enthousiast. Dit plan verdient alle aandacht.''

Voor het einde van dit jaar moet blijken of de opleiding haalbaar is. Adank: ,,We moeten het dan niet bij woorden laten. De drie partijen, onderwijs, overheid en bedrijfsleven, zullen alle iets moeten bijdragen.''

Volgens een woordvoerder van de Internationale Hogeschool Breda, de voormalige Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer is de opleiding haalbaar als ,,een dikke honderd man'' zich inschrijven. Ook de perspectieven op de arbeidsmarkt worden door de school onderzocht.

Opleidingen voor het ontwerpen van computerspellen zijn in Nederland niet uniek. Op de Hogeschool van Amsterdam is gamedesign een keuzevak, op de Universiteit van Utrecht kan met gameonderzoek een master's degree worden behaald. Hilversum kent een private opleiding voor gamedesign. Wethouder Adank: ,,De op te richten hbo-opleiding in Breda moet breder zijn dan de al bestaande opleidingen.'' Wereldwijd zet de game-industrie zo'n dertig miljard dollar per jaar om. Maar Nederland speelt daarin nauwelijks een rol, meent Playlogic-directeur Rogier Smit.