Annan wil nu actie VN in crisis Darfur

VN-chef Kofi Annan heeft gisteren de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen acuut actie te ondernemen in de crisis in de westelijke regio Darfur in Soedan.

De secretaris-generaal sprak zijn steun uit voor een Amerikaanse ontwerpresolutie met de oproep deze onmiddellijk aan te nemen om een einde te maken aan het geweld. ,,Het is dringend gewenst nu op te treden'', zei Annan tegen verslaggevers. ,,Burgers worden nog steeds aangevallen en ontvluchten hun dorpen terwijl wij nu spreken.''

De ontwerpresolutie dreigt met sancties tegen onder meer Soedans olieindustrie als het land geen einde maakt aan het geweld van Arabische milities, de Janjaweed, tegen de zwarte Afrikaanse bevolking. Volgens velen steunt de Soedanese regering de Janjaweed. De Amerikaanse VN-ambassadeur Danforth zei te verwachten dat de Veiligheidsraad morgen zal stemmen over de resolutie en dat deze zal worden aanvaard.

VN-diplomaten denken dat ten minste elf van de vijftien landen zullen vóór stemmen. Of China, dat oliebelangen heeft in Soedan, een veto zal uitspreken of zich zal onthouden, is niet duidelijk. Rusland, Pakistan en Algerije hebben ook nog bedenkingen, onder meer over de dreiging met sancties, zeggen diplomaten.

De Chinese VN-ambassadeur Wang Guangya zei gisteren dat hij nog steeds problemen had met de tekst en op instructies van zijn regering wachtte. Eerder deze week dreigde hij met een veto. Diplomaten meenden gisteren dat Annans steun voor de resolutie invloed zal hebben op China. ,,Dit was een erg belangrijke verklaring van de secretaris-generaal'', zei Danforth gisteren na een beraad van de Veiligheidsraad.

De nu voorliggende resolutie is de tweede van deze zomer, die een einde moet maken aan het geweld in Darfur. De VS hebben de tekst herhaaldelijk aangepast om tegemoet te komen aan de bezwaren van andere landen, maar spraken gisteren tegen dat de resolutie te zeer is afgezwakt. De resolutie vraagt onder meer de Afrikaanse Unie een grote waarnemersmacht in Darfur te stationeren.

Ook bevat de tekst een dreigement om sancties te overwegen als Soedan niet samenwerkt met de waarnemers en de milities geen halt toeroept. Voor het tot sancties komt, moet de Veiligheidsraad eerst de Afrikaanse Unie, die een kleine waarnemersmissie ter plekke leidt, consulteren.

De resolutie vraagt voorts Annan een internationale commissie in het leven te roepen om te bepalen of er schendingen van de mensenrechten zijn en of er sprake is van genocide, zoals de Amerikaanse regering meent. Annan konddigde gisteren aan de Hoge Commissaris voor de mensenrechten, Louise Arbour, naar Darfur te sturen, samen met Juan Mendes, zijn speciale adviseur ter voorkoming van genocide. Zij zullen zondag in Soedan arriveren. Zij zullen nog geen oordeel vellen of er sprake is van genocide, zei Annan.