Wiek Hijmans

Elektrisch gitarist Wiek Hijmans (1967) treedt zelden op de voorgrond. Hij vervult al jaren een dienende rol in het Maarten Altena Ensemble. Op Gloom in Major van Roomtone speelt hij tweede gitaar naast collega Jeroen Kimman. Hun samenspel is een wonder, en de elektronica van Sandor Caron zorgt voor extra spanning. Dit is fascinerende muziek, wars van de hokjes rock, jazz en klassiek.

In Guitarbandits, eveneens een kwintet, heeft Hijmans gitarist Anton Goudsmit naast zich. De sfeer is ruiger dan bij Roomtone, en duidelijk geïnspireerd op Frank Zappa. Ook op deze cd laat Hijmans het `zware' werk meestal aan zijn collega over, maar je mist hem als hij eens verstek laat gaan. Wie hem per se op de voorgrond wil horen, moet op zoek naar het twee jaar geleden uitgebrachte Electric Solo (X-OR).

Roomtone: Gloom in Major (Trytone 559-026). Guitarbandits (Trytone 559-024). Distr. Clavicentre/Challenge

    • Frans van Leeuwen