Wat doen de kinderen

Drummen met Ponda

Op woensdagmiddag 22 september treedt de jeugdpercussiegroep Wulabakan op in Rasa in Utrecht. De jongste drummer van de groep is zes jaar, de oudste zeventien. Onder leiding van meesterdrummer Ponda O'Brien spelen ze op West-Afrikaanse instrumenten die namen hebben als djembé, doundoun, krin, tandani, balafon en kesekeseni. De optredens van Wulabakan zijn spectaculair. Een uur vóór het concert geeft Ponda O'Brien een junior-percussieworkshop die gratis is voor bezoekers van het concert.

Wulabakan Juniorpercussion. Rasa, Pauwstraat 13A, Utrecht. Workshop 14u, concert 15u. Entree €6. Res. di-za 030 2316040. Kaartverkoop ook bij Xangó World Music Records, Zadelstraat 14, Utrecht.

Verjaardag vieren

Voor kinderen die in de maand september 5, 6 of 7 jaar oud worden, organiseert het Zeeuws Biologisch Museum in Oostkapelle een feest. Op zaterdag 18 september kunnen ze hun verjaardag vieren samen met Alice, de Gekke Hoedenmaker, het Witte Konijn en andere figuren uit het boek en de film Alice in Wonderland. Muziek, spelletjes, een verjaarstaart, feestdrankjes, een cadeautje voor de jarige, een optreden van de Theatergroep Oostkapelle en een bezoek aan de verwondertentoonstelling Alice in Wonderland maken er een feest van. Maximaal 35 feestvierders kunnen meedoen.

Zeeuws Biologisch Museum, Duinvlietweg 6, Oostkapelle. 18 sept 14-16u. Kosten €7,50 p.p. Van tevoren aanmelden via 0118 582620, of aan de balie van het museum. Inl. www.zbm-westhove.nl

Ontsnappen

Ze zijn kaal, te dik en hebben beugels, flaporen of een grote neus. En generaal Isimo wil ze allemaal van de straat hebben, want hij houdt niet van lelijke kinderen. Zo begint de voorstelling De club van lelijke kinderen van Jeugdtheater Hofplein naar het boek van Koos Meinderts. Alle lelijke kinderen moeten naar een opvanghuis, maar twee, Ellen en Paul, weten te ontsnappen. Ze komen terecht op de boerderij bij Beppie, die vroeger koningin was, maar veel liever huisvrouw is en aardappelen schilt. Hoe zal dat aflopen? Hoofdrolspeler Jeroen Rinks en 54 leerlingen van het jeugdtheater maakten van De club van lelijke kinderen een vrolijke en ontroerende voorstelling die ook nog tot nadenken stemt.

De club van lelijke kinderen van 17 sept t/m 14 nov op vr en za om 19u en zo 14u bij Jeugdtheater Hofplein, Benthemstraat 13, Rotterdam. Kaarten t/m 16 jaar €6, vanaf 17 jaar €8,50. Res 010-2435050 of www.jeugdtheaterhofplein.nl

Boogschieten op de wei

Op de schaapsweide van de Loenermarkt wordt woensdagmiddag 22 september een kindermiddag georganiseerd. Kinderen kunnen er knutselen, buttons maken, nestkastjes timmeren, boogschieten en wandelen met de boswachter. En ze kunnen kijken naar de kindervoorstelling Kabouter Pierelier. De kabouter vertelt over zijn leven in het bos, de wind, de vogels en de andere dieren. Samen met de kinderen improviseert hij een voorstelling met muziek, spel en beweging. Ook op 18, 19 en 25 en 26 september, tijdens de Week van het Landschap, is er voor kinderen van alles te doen. Hutten bouwen bijvoorbeeld, boogschieten en schapenmaskers, spinnen en lieveheersbeestjes knutselen.

Kindermiddag Loenermarkt, schaapsweide aan het eind van de Droefakkers, Apeldoorn. 22 sept 12-17u. Kabouter Pierelier, 3 tot 7 jaar, 13.30 en 15.30u. Duur: 1 uur per voorstelling. Gratis, reserveren niet nodig. Boswandeling (1 uur) om 13.30 en 15.30u. Tel. 026 3552564. Inf.op de kindersite www.kas-en-roos.nl of www.mooigelderland.nl

Luisteren naar Peter

Het muzikale sprookje Peter en de Wolf, over het jongetje Peter, een vogeltje, kat, grootvader, wolf en jagers is in september, oktober en november te horen in het Museum van Speelklok tot Pierement. De Russische componist Sergei Prokovjev schreef de muziek, waarin elk dier door een ander instrument wordt uitgebeeld. Tegen de achtergrond van de reusachtige dansorgels in het museum vertellen afwisselend Edwin Rutten of Huub Blankenberg het verhaal van Peter voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Voor kinderen van 4 tot 7 is er ook een muzikale voorstelling: Meester Max en de Minimonsters, met Joop van Zijl als verteller. De draaiorgels met hun orgelpijpen en slaginstrumenten zorgen voor de muzikale begeleiding.

Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Steenweg 6, Utrecht. Peter en de Wolf op 18 en 25 sept, 2,3,6,9,10,13,16,23,24 en 31 okt, 6 nov. Aanvang 14 en 15u. Meester Max en de Minimonsters 19 en 26 sept, 17,19, 20,21,22,27 en 30 okt, 3 en 7 nov. Aanvang 14 en 15u. Res. 030 2312789 of post@museumspeelklok.nl, inl. www.museumspeelklok.nl

Naar een heks kijken

De avonturen van de heks Baba Jaga worden in Uden gespeeld door het Bossche gezelschap Theater Vandenbulck! Baba Jaga is een opera voor kinderen van 5 tot 9 jaar, gebaseerd op een oud Russisch sprookje. De heks woont in de bossen achter de bergen, in een huisje op kippenpoten. Ze is `gek' op kinderen: ze vindt ze erg lekker. Ondeugende kinderen moeten naar haar toe, ook het jongetje Tishka. Hij is helemaal niet ondeugend maar zijn nare stiefmoeder wil hem kwijt. Gelukkig heeft zijn echte moeder hem iets gegeven om aan Baba Jaga te ontsnappen.

Baba Jaga.Ouderensociëteit Eigen Herd, Rooisestraat 8, Uden. 19 sept 14u. Entree €2,50. Res. 0413 268274 (Wijkraad Moleneind/Groenewoud tussen 18 en 19.30u)

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl