Tweede ritzege renner Nuyens binnen week

Het Belgische wielrennen heeft een nieuwe winnaar: Nick Nuyens. Nadat hij afgelopen weekeinde semi-klassieker Parijs-Brussel won, zegevierde hij gisteren in de Grote Prijs Wallonië.

Nuyens kwam als eerste aan bij de Citadel van Namen, op korte afstand gevolgd door zijn landgenoot Philippe Gilbert, die zaterdag in Parijs-Brussel ook als tweede over de finish ging. Zelf was Nuyens ook verbaasd over zijn tweede overwinning in een week. ,,Ik had van tevoren gezegd dat dit parkoers me wel ligt, maar dat ik hier ook kon winnen vind ik echt ongelooflijk'', zei de 24-jarige renner uit Lier na afloop.

Nuyens bereikte de voet van de slotklim naar de Citadel van Namen in een groep van ongeveer 25 renners. De Nederlander Koos Moerenhout was de eerste aanvaller, maar hij kreeg gezelschap van Gilbert die meteen de kop overnam. Alleen Nuyens kon zich nog bij de twee renners voegen. In de sprint versloeg Nuyens de 22-jarige Gilbert.

Nuyens heeft met zijn twee zeges binnen vijf dagen zijn ticket voor het wereldkampioenschap van Verona vrijwel zeker verdiend. ,,Ik denk dat ik daar lang kan meegaan, maar in Verona rijden de kanonnen zoals Paolo Bettini. Daar kan ik nog niet tegenop'', zei de Belg bescheiden. De Fransman Jerome Pineau werd derde, Moerenhout finishte als eerste Nederlander op de zevende plaats.

De Australische wielrenner Luke Roberts heeft gisteren de eerste etappe van de Ronde van Rijnland-Palts gewonnen. Roberts won in Worns na 184 kilometer de sprint van een kopgroep van dertien renners voor de Duitser Stefan Kupfernagel en de Belg Marc Wauters.

De Nederlander Matthé Pronk rijdt volgend seizoen voor de Belgische ploeg Mr.Bookmaker. De 30-jarige renner van BankGiroLoterij heeft een mondeling akkoord bereikt met manager Hilaire van der Schueren, zo bevestigde Pronk gisteren na afloop van de eerste etappe van de Ronde van Rijnland-Palts. Pronk was dit jaar lange tijd uitgeschakeld wegens een rugblessure na een val van een ladder. ,,Ik heb daarom dit jaar niet echt veel resultaten behaald en ben blij met deze aanbieding.'' BankGiroLoterij, de sponsor van zijn huidige ploeg, is bezig aan het laatste seizoen als wielrenner. Pronk treft bij Mr.Bookmaker zijn landgenoten Bobbie Traksel en Stefan van Dijk, die eerder al tekenden bij de Belgische ploeg.

De Spaanse wielrenner Pedro Horillo (30) rijdt de komende twee jaar bij Rabobank. De van het belgische Quickstep afkomstige renner krijgt in de Nederlandse ploeg de rol van helper van zijn landgenoot Oscar Freire.