Topdag voor Nederlandse spitsen in buitenland

Ruud van Nistelrooy, Pierre van Hooijdonk en Roy Makaay hebben gisteren hun clubs in de Champions League een grote dienst bewezen. Alle drie de Nederlandse spitsen in buitenlandse dienst scoorden.

In Lyon bracht Van Nistelrooy Manchester United op gelijke hoogte met Olympique Lyon, dat voor eigen publiek in de eerste helft op 2-0 voorsprong was gekomen. Van Hooijdonk maakte het enige doelpunt voor Fenerbahçe in de thuiswedstrijd tegen Sparta Praag, Makaay deed hetzelfde voor Bayern München in de uitwedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv, de Israelische club die gisteravond debuteerde in de Champions League.

Coach Alex Ferguson van United was na afloop van het duel met Lyon vol lof over Van Nistelrooy. De Nederlander passeerde Denis Law op de recordlijst van United van spelers die in Europese wedstrijden scoorden, met twee treffers. Van Nistelrooy staat nu op dertig, twee meer dan Law. Ferguson: ,,Law was een van de grootste spelers aller tijden, maar Van Nistelrooy is absoluut fantastisch. Je kunt hem niet genoeg prijzen voor een prestatie als deze.''

Voor Lyon opende Cris de score tien minuten voor rust. Hij tikte de bal van dichtbij binnen nadat de Amerikaanse doelman Howard een verraderlijke vrije trap van Juninho Pernambucano niet onder controle had gekregen. Frau maakte er 2-0 van, na een fraaie actie van de onzelfzuchtige Wiltord. De Engelse ploeg stelde er weinig tegenover. Vijf minuten na rust kopte Van Nistelrooy een voorzet van Cristiano Ronaldo binnen, vervolgens werkte hij een volkomen mislukt schot van dezelfde Portugees achter doelman Coupet.

In dezelfde groep D versloeg Fenerbahçe Sparta Praag. Na een onwennig begin barstte het stadion na een kwartier uit zijn voegen. De Braziliaan Alex gaf uit een hoekschop goed voor, Van Hooijdonk rees boven iedereen uit en kopte prachtig laag in de hoek raak.

Bayern München begon met een 1-0 overwinning op Maccabi Tel Aviv, de zwakste deelnemer in groep C, waar ook Ajax en Juventus uitkomen. Voor rust viel er weinig te beleven. Bayern was weliswaar sterker en had meer balbezit, maar kreeg geen enkele serieuze kans. Makaay, die voorin geen steun had van Pizarro (net fit maar op de bank) of Santa Cruz (geblesseerd), stond er verloren bij in de spits. Deisler, Ballack en Hargreaves vonden de Nederlander bijna nooit. Doelman Kahn was genadeloos in zijn commentaar. ,,Angsthazenvoetbal voor rust'', stelde hij vast. ,,We waren bang fouten te maken.'' Ruim een uur bleef Maccabi overeind. Pantsil legde Zé Roberto neer en kreeg een gele kaart. Vervolgens scoorde Makaay vanaf elf meter.

Real Madrid blameerde zich in Duitsland bij Bayer Leverkusen, dat twee jaar geleden in de finale van de Champions League van de Spaanse club verloor. Bij rust had de Duitse ploeg een 1-0 voorsprong op de sterrenformatie van Real, op volle sterkte met Beckham, Raul, Zidane, Figo en Ronaldo. De laatste drie werden vroegtijdig gewisseld. De Poolse international Krzynowek zette Leverkusen op 1-0. França en Berbatov beslisten het duel na de hervatting.