Spoken

,,Moeder, geef mij de zon'', zijn de even beruchte als befaamde slotwoorden van het naturalistische drama Spoken (1881) door de Noorse schrijver Henrik Ibsen. In zijn tijd had dit toneelstuk een schokkende kracht. De zoon, Oswald, lijdt aan erfelijke syfilis die zijn geestelijke vermogens aantast. Hij is besmet geraakt, zowel fysiek als mentaal, door de zonden die zijn vader heeft begaan, zoals drankzucht, overspel en ander liederlijk gedrag. Regisseur Dirk Tanghe van het Utrechtse gezelschap De Paardenkathedraal maakt van Ibsens toneelstuk een verstikkend spel dat zich uiterst langzaam ontwikkelt. Gedurende vier uur wordt de toeschouwer opgesloten in een claustrofobische wereld, waaruit het onmogelijk is te ontsnappen. De verstikkend benauwde huiskamer heeft geen ramen, alleen deuren. Achter die deuren houden zich de spoken schuil, de spreekwoordelijke geesten uit Oswalds jeugd. Zijn moeder, de weduwe mevrouw Alving, tracht een wanhopige relatie aan te gaan met de dominee. Maar deze verwijt haar huwelijksontrouw. Maike Meijer in de rol van mevrouw Alving heeft een lijkwit geblanket gelaat. In heel haar verschijning toont zij zich een gevangen vrouw. Zoon Oswald, gespeeld door Jeroen van Venrooij, heeft precies het smachtende dat bij zijn noodlottige rol past. Het sterkste karakter is het dienstmeisje, gespeeld door Elisa Beuger. Wanneer blijkt dat haar vader ook Oswalds vader is, verlaat ze het verschrikkelijke spookhuis.

Spoken op 19 sept 14u; 22 en 23 sept 19u30 De Paardenkathedraal, Utrecht. Inl 030-2762559; www.paardenkathedraal.nl.