Speelster weg om hoofddoek

De Amerikaanse basketbalspeelster Andrea Armstrong (22) heeft bedankt voor het team van de Universiteit Zuid-Florida, omdat haar wordt verboden tijdens wedstrijden de islamitische kledingvoorschriften na te leven.

Armstrong weigert te spelen zonder lange broek, een shirt met lange mouwen en een hoofddoek. Nadat een verzoek tot dispensatie door de koepelorganisatie National Collegiate Athletic Association (NCAA) was afgewezen, stapte de speelster uit de ploeg, ,,omdat ze verdere commotie wil voorkomen''.

De gevolgen voor haar persoonlijk waren ingrijpend, want Armstrong verloor haar beurs van de NCAA. Die maatregel werd later ingetrokken dankzij bemiddeling van teamcoach Jose Fernandez, het bestuur van de universiteit en de organisatie voor Amerikaans-islamitische relaties. Bovendien zegde de universiteit haar toe zich sterk te maken voor het recht tot dragen van een hoofddoek tijdens wedstrijden. Al die medewerking kon Armstrong evenwel niet vermurwen te blijven spelen.

De combinatie sport en religie is momenteel actueel in de Verenigde Staten. Naast de kwestie Armstrong in Florida speelt op de Towson Universiteit in Maryland de vraag of de Tamir Goodman, de joodse sterbasketballer van het universiteitsteam, met een gebedskapje mag spelen. De discussie daarover is nog gaande. Intussen speelt Goodman met keppeltje, met uitzondering op zaterdag, omdat hij weigert op de joods sabbat in actie te komen voor zijn club.