Slim ingrijpen in natuur op Droog Event

Het is even slikken als je de tweede etage van het voormalige postsorteergebouw in Lille betreedt, zoveel is er te zien om over na te denken. Van een surrealistische boom waaronder een mensgroot ei hangt, geborduurde konijnenoortjes, tot een gekooide parkiet die koekkoek zegt. Onder de vijfentachtig ontwerpen op de expositie Droog Event #01 in de Europese cultuurhoofdstad Lille bevindt zich verrassend veel nieuw Droog Design.

Designplatform Droog, dat in 1993 werd opgericht door Gijs Bakker en Renny Ramakers, laat op de expositie de bekende Droogsuccesnummers achterwege. Die zou iedereen nu wel moeten kennen, bovendien zijn ze altijd wel ergens op een expositie te zien. In Lille staan de klassiekers – zoals de beroemde Knotted Chair van Marcel Wanders en de bundel laden met een riem erom van Tejo Remy – erg dichtbij: een verdieping lager in hetzelfde gebouw op de expositie Trafic d'influence.

Ramakers reisde voor Droog Event #01 anderhalf jaar lang Europa af, op zoek naar design dat aansluit bij de Droog-mentaliteit: intelligente ontwerpen of projecten die opvallen door heldere concepten en sobere vormgeving. Door niet alleen werk van vormgevers te kiezen maar ook projecten van kunstenaars, reclamebureaus, industrieel ontwerpers, wetenschappers, architecten, grafische vormgevers en modeontwerpers, staat in Lille niet een zoveelste lampje of meubelvariant. De kunstenaar is vormgever en de huidige generatie vormgevers plukt als een kunstenaar overal zijn referenties vandaan.

Neem Capsula Mundi, die boom die als een autonoom kunstwerk aan het plafond hangt. Reïncarneren als een boom, dat kan dankzij de ecologische begraafwijze die de Italiaanse ontwerpers Citelli & Bretzel bedachten. Wij zijn als mens onderdeel van de natuur en uit ons kunnen ook dingen groeien. Eenmaal dood hoeven we ons alleen maar in foetushouding in een biologisch afbreekbare ei onder een boom te laten planten. De natuur, een belangrijk thema op deze boeiende tentoonstelling, doet de rest.

Het is opvallend hoe graag de exposanten ingrijpen in de weerloze natuur. Kunstenaar Merijn Bolink maakt zijn kamerplanten naar eigen smaak op maat. Met een schaar knipte hij vormpjes in de bladeren. De plant groeit gewoon door. Dat je ook dieren blijvend kan decoreren demonstreert Marta de Menezes Graca in haar video Nature?. De kunstenares manipuleerde patronen op vlindervleugels door ze in de cocon met een hete naald aan te raken.

Interactie met publiek is ook van deze tijd. Marije Vogelzang laat de bezoekers `vergeten' groentes proeven. Ze bereidt kolen, slasoorten en pompoenen die tegenwoordig dankzij hun afwijkende – niet gladde – uiterlijk de supermarktschappen niet meer halen. De groentes worden ter plekke gekweekt. Tijdens het bezoek kun je je laten verwennen op de Tickle Machine van Erwin Driessens & Maria Verstappen en sociale betrokkenheid tonen door een leeg waterflesje te kopen en te vullen met kraanwater. Vandejong, de bedenkers van Neau, zorgen dat uw geld naar de Derde Wereld gaat.

Minder origineel is het idee Tower Flower van architect Edouard François uit 2004 – een maquette van een flat opgefleurd met bamboestruiken. Het lijkt op het eveneens geëxposeerde Nederlandse paviljoen met bomen dat MVRDV in 2000 ontwierp voor de Wereldtentoonstelling in Hannover. Een beetje melig is de fotomanipulatie van de Zweedse Eva Stenram die de kastelen van de Britse koningin veranderde in sociale woningbouw. Maar er staan voldoende wel doorgedachte ontwerpen zoals EcoSphere van ruimtevaartorganisatie NASA. Het is een gesloten ecosysteem van bacteriën, algen en minigarnaaltjes in een luchtdichte glazenbol met zeewater. Je kunt hem de ruimte inschieten en alles blijft leven.

Na dit eerste Droog Event hoopt Droog over 3 jaar een andere Europese stad aan te doen. Hopelijk wordt het dan weer net zo'n vruchtbare kruisbestuiving van diverse disciplines. Het is heerlijk om een uurtje of twee te dwalen in een wereld van slimme ideeën die vaak een glimlach weten op te roepen.

Droog Event #01. In: Tri Postal, Avenue Willy Brandt, Lille. Tot 28 november, wo en zo 10-19, do, vr, za 10-21. Inl.:33-3-285 22004, www.lille2004.com

    • Georgette Koning