Russische pr-stunts

Wordt Rusland vriendelijker voor beleggers? De regering heeft zich immers eindelijk verplicht tot het opheffen van de beperkingen op het buitenlandse bezit van Gazprom-aandelen, waardoor nieuwe beleggers aandelen kunnen kopen in 's werelds grootste aardgasproducent. Deze stap volgt op het eerdere besluit van Rusland om buitenlandse beleggers in staat te stellen een belang te nemen in olieconcern Lukoil.

De liberalisering van het aandelenkapitaal van Gazprom is zeker een positieve ontwikkeling. Het verwijderen van de verdedigingsgordel rondom de aandelen zou de weging van Gazprom in de MSCI-index moeten verhogen van 3 procent naar zo'n 25 procent, waardoor meer vraag wordt geschapen. Dat zou het gat moeten dichten tussen de aandelen met een beursnotering in Rusland en het kleine aantal aandelen dat, via beleggingsfondsen, in de Verenigde Staten wordt verhandeld. Het betekent ook dat buitenlandse beleggers stemrecht krijgen, wat in theorie tot een beter bedrijfsbestuur zou kunnen leiden.

Dat is allemaal waar. Maar het opheffen van de beperkingen is waarschijnlijk eerder een pr-stunt dan een echt signaal dat het beleggingsklimaat in Rusland aan het verbeteren is. Nu de regering dreigt oliegigant Yukos failliet te laten gaan, is zij zich maar al te zeer bewust van de noodzaak van een paar beleggersvriendelijke maatregelen. En deze stap kost haar maar heel weinig, omdat de staat al een grote aandeelhouder is. De regering wil haar belang in Gazprom verhogen van 38 procent naar meer dan 50 procent, na een fusie met het staatsoliebedrijf Rosneft.

Waar het werkelijk om draait, is dat de regering haar greep op de energiebezittingen wil verstevigen. Dat is niet noodzakelijkerwijs goed nieuws voor beleggers. Kijk maar eens naar BP-TNK, de Brits-Russische joint venture. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen dreigt naar verluidt de vergunning van dat concern om naar olie te boren in een groot Siberisch olieveld in te trekken, net nu het bedrijf gesprekken voert met Gazprom over samenwerking bij het ontginnen van dat veld. Of neem Yukos, de oliegigant die verwikkeld is in een belastingconflict met de overheid. Er is veel meer voor nodig dan het jongste gebaar van het Kremlin naar buitenlandse beleggers om hen weer aan boord te krijgen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Fiona Maharg-Bravo