Protesteren in het Lagerhuis! Disgraceful!

Een demonstratie gisteren in het Lagerhuis tegen de vossenjacht versterkt de roep om extra beveiliging. De afstand tussen politici en volk zal er alleen maar groter door worden.

Gewapende agenten patrouilleren voor het eerst in de recente geschiedenis binnen de parlementsgebouwen in Westminster. Het is een fraai geval van het sluiten der staldeuren nadat het paard is gevlucht, de Britse variant op het verdronken kalf en de gedempte put. Want zelden faalde de beveiliging zo spectaculair als gistermiddag, toen tegenstanders van een verbod op de vossenjacht het Lagerhuis binnenstormden en het debat verstoorden, een uur vóór de stemming, waarbij `the ban' na jaren twist zou worden aangenomen met 356 tegen 166 stemmen.

Terwijl op het plein voor het parlement duizenden tegen het verbod een demonstratie hielden, die toen nog vreedzaam verliep, sprongen vijf jongeren in T-shirts van achter de Speaker te voorschijn en renden door de zaal, achternagezeten door bodes in zwart-witte livrei, gespschoenen en zijden kousen. Parlementariërs in grijs pak keken vanaf de (spaarzaam bezette) groene banken verbijsterd toe; slechts een enkeling bracht een ,,Disgraceful!'' uit. Waarna de vijf zonder dat de plaatsvervangend Serjeant at Arms zijn ceremoniële rapier uit de schede hoefde te halen werden overmeesterd, afgevoerd en het debat twintig minuten werd geschorst.

Het slapstick-gehalte van de scène, die minder dan een minuut duurde, kon niet de ernst verhullen van het derde incident in korte tijd. Het maakte duidelijk dat alle hekken, metaaldetectors en betonnen barricades geen afdoende beveiliging vormen tegen vastberaden indringers. Hetzij met plannen voor een semi-ludiek protest, hetzij met staven dynamiet rond hun middel. En dan niet tijdens een matig bezocht debat, maar tijdens het wekelijkse treffen tussen premier Blair en de oppositie, waarbij de halve regering aanwezig is in het bomvolle Lagerhuis. Dat was gistermiddag net een paar uur achter de rug.

Het incident is des te pijnlijker omdat de beveiliging juist ingrijpend was verscherpt, nadat premier Blair vanuit één van de galerijen was bekogeld met zakjes meel. De dader, deze week veroordeeld tot een boete en voorwaardelijke straf, maakt deel uit van een actiegroep van gescheiden vaders die boos zijn dat ze hun kinderen niet mogen zien. De groep bewees maandag dat ook de beveiliging van de koningin een lachertje is, nadat een als Batman verklede vader vijf uur lang als geveltourist op Buckingham Palace was te zien.

De indringers van gisteren, onderdeel van een groep van acht die nog steeds in arrest zitten, kwam binnen met een vervalste brief, verkleed als bouwvakkers die een project kwamen opnemen. Mogelijk met hulp van iemand met een bonafide veiligheidspas, kwamen ze tot in het hart van het parlement. De BBC zei gisteravond van getipt te zijn over de actie, maar dat ze had besloten de tip te negeren. Onder de acht bevindt zich Otis Ferry (21), zoon van popzanger Brian Ferry, de jongste huntmaster van het land. Een ander is een vriend van William, zoon van kroonprins Charles.

Sommigen doen een halfgelukte poging het incident als absurdistisch theater te zien. ,,My goodness!'', aldus de politieke sketch-schrijver Simon Hoggart vanochtend in The Guardian. ,,Stel je voor dat ze mitrailleurs hadden gehad, dan lagen sommige van de minst bekende MP's van het land er nu dood bij.'' Maar de meeste commentaren zijn not amused. Minister Blunkett (Binnenlandse Zaken) eiste meteen dat hij alsnog zijn zin kreeg, nadat de Speaker in mei zijn verzoek voor extreme maatregelen had afgewezen.

Vossenjagers beweren al jaren dat ze vechten voor een elementair recht om hun omstreden hobby uit te oefenen, een way of life op het platteland, sociaal bindmiddel en economisch essentieel. Ze voelen zich miskend en zien in het verbod machtsmisbruik door politiek correcte stadsbewoners met de verkeerde prioriteiten. Voorstanders, merendeels Labour-MP's die in de meerderheid zijn, zien daarentegen een bloeddorstig tijdverdrijf waarin het klassenstelsel zou voortleven. Compromis-voorstellen van premier Blair (die gisteren niet stemde) zijn de afgelopen jaren kansloos geweest, op één na. Het verbod wordt pas in 2006 van kracht, in een poging de splijtzwam over de verkiezingen heen te tillen, verwacht in 2005.

Degenen die de democratisch gekozen meerderheid aan hun kant weten boekten gisteren een overwinning op libertijnen die de democratie niet erkennen, omdat die zou worden misbruikt. Met hun actie misbruikten ze die democratie zelf ook. Hun bewering dat politiek en burgers in gescheiden werelden wonen, snijdt wel hout, zoals het doofstommendebat over de jacht heeft laten zien. Die scheiding zal er echter niet kleiner op worden; de te verwachten extra beveiliging zal het vermoedelijk nog moeilijker maken in rechtstreeks contact te komen met planeet Westminster.

    • Hans Steketee