Proces Miloševic maand verdaagd

Het proces tegen Slobodan Miloševic voor het Joegoslavië-tribunaal is gisteren opgeschort tot 12 oktober om de twee toegewezen advocaten de tijd te geven de verdediging voor te bereiden. Dat heeft voorzittend rechter Patrick Robinson gisteren bekendgemaakt

Twee weken geleden werden de Britse advocaten Steven Kay en Gillian Higgins door de rechters van het Joegoslavië-tribunaal Miloševic toegewezen als advocaten. Dat was opmerkelijk omdat ze als amici curiae vonden dat Miloševic zijn eigen verdediging moet blijven voeren. Miloševic wil geen advocaat omdat hij de rechtsgeldigheid van het Joegoslavië-tribunaal betwist. Zowel Miloševic als de raadslieden zijn tegen het besluit van de rechters in beroep gegaan. Miloševic weigert om met Kay en Higgins te praten.

Gisteren hield Kay een bijna wanhopig pleidooi bij de VN-rechters om de regie van de verdediging van Miloševic aan de verdachte terug te geven. Volgens Kay is anders ,,geen vlot lopend'' en ,,eerlijk proces'' mogelijk. Kay zei dat hij onder de huidige omstandigheden (,,de rampzaligste die denkbaar zijn'') de verdachte ,,geen zinvolle verdediging'' kan bieden.

Volgens Miloševic' juridisch adviseur Zdenko Tomanovic weigeren meer dan 260 getuigen naar Den Haag te komen uit protest tegen het feit dat Miloševic twee advocaten toegewezen heeft gekregen. Kay zei gisteren dat ,,het niet om incidentele weigeringen gaat, maar om groepen'' gaat. Van de eerste 23 benaderde getuigen weigeren er zeker twintig te komen. De Canadees James Bissett, oud-ambassadeur in Joegoslavië, zei dat hij niet wil verschijnen in een rechtszaak die op ,,een stalinistisch showproces'' lijkt. De rechters hebben de mogelijkheid om getuigen te dwingen om naar Den Haag te komen.

Aanklager Geoffrey Nice noemde gisteren de weigering van de Joegoslavische ex-president mee te werken met zijn raadsman ,,weer een voorbeeld van sabotage''. ,,De irrationele en onredelijke beklaagde saboteert weer het proces. De gevolgen zijn voor zijn rekening. Het tribunaal moet zijn waardigheid tegenover Miloševic' obstructie verdedigen. Het mag niet toegeven'', meende Nice.

Gisteren wezen de rechters het verzoek van Kay voor een nieuw medisch onderzoek af. De slechte gezondheid van Miloševic, waardoor het proces veel vertraging heeft opgelopen, is de reden waarom hij is toegewezen als advocaat.