OPEC komt met 1 miljoen extra vaten olie

De OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, zal haar productieplafond met 1 miljoen vaten per dag verhogen, hoewel zij naar eigen zeggen bijna twee miljoen vaten boven het bestaande plafond produceert.

Het besluit van de OPEC, die 35 procent van de mondiale olieproductie voor haar rekening neemt, zal op 1 november ingaan. Het was een signaal aan de markten, zei de secretaris-generaal van de OPEC, Purnomo Yusgiantoro, tevens de Indonesische minister van Olie, gisteren na afloop van de vergadering van de OPEC in Wenen. Zo goed als ook de plafondoverschrijding met bijna twee miljoen vaten per dag een signaal aan de markten is, zei hij, een ,,psychologisch signaal'', omdat de OPEC wil dat de olieprijzen omlaaggaan.

De oliemarkten reageerden lauw op het besluit van de OPEC. De prijs van een vat West Texas Intermediate daalde gisteren iets in New York. Maar dat kwam volgens analisten niet door het besluit van de OPEC, maar doordat de schade meevalt die de orkaan Ivan heeft aangericht in de Golf van Mexico, waar veel olie-installaties staan.

Yusgiantoro meent dat de OPEC geen enkele blaam treft voor de dure olie. In juni in Beiroet had de OPEC het productieplafond stapsgewijs verhoogd met in totaal 2,5 miljoen vaten olie per dag. ,,Wij namen [toen] dit besluit, hoewel wij wisten dat er al genoeg olie in de markt was en onze leden al olie pompten boven het toen bestaande productieplafond.'' De OPEC houdt zich aan haar woord, zei hij, en voorziet de wereld van voldoende olie. Dat weerspiegelt zich volgens hem in de geleidelijke toename van het aanbod.

Op dit moment heeft de OPEC een reservecapaciteit van 1 tot 1,5 miljoen vaten olie per dag, zei Yusgiantoro, die de OPEC in staat stelt de productie onmiddellijk te verhogen. Plannen bestaan er voor een verdere verhoging van de capaciteit met ten minste 1 miljoen vaten per dag aan het eind van dit jaar. Plannen voor extra capaciteit zijn beschikbaar en kunnen snel ten uitvoer worden gebracht, alhoewel het anderhalf jaar duurt voor dit proces begint.

Maar de secretaris-generaal van de OPEC waarschuwde ook dat de prijzen ook omlaag kunnen. ,,Speculatie kan beide kanten op.'' Er zit een dunne lijn tussen reactie en overreactie. Elke actie van de OPEC zal dan ook worden gevoerd met die wetenschap in het hoofd, zei hij.

OPEC: pagina 19