Omelet met gruis

Altijd gedacht dat elke boer een boerenomelet kan maken, maar kennelijk loont het de moeite om televisiecommercials uit te zenden waarin zakjes met een mix worden aangeprezen die je in losgeklopte eieren moet weken waarna een omelet gebakken kan worden. Ik kocht de mix voor de boerenomelet en de Chinese omelet, prijs €1,25. De verpakking bestaat uit twee zakjes voor twee omeletten. Het Chinese zakje bevat 36 gram en het boerenzakje 28. Op het zakje van de boerenomelet staat in kleine letters dat je zelf nog 4-6 eieren, 1 ui en 150 gram prei moet toevoegen. Op de Chinese zak staat dat er behalve 4-6 eieren nog 1 ui en 100 gram taugé nodig zijn. De boerenomelet wordt gebakken in margarine, de Chinese omelet in boter.

Heb je met die verse groenten nog wel gruis uit een zakje nodig? Even lezen waaruit de boerenmix bestaat. Het lijkt wel een complete moestuin, 32 procent van die 28 gram bestaat uit groenten: ui, wortel, prei, doperwten, tomaat, paprika, selderij en 4 procent champignons. Als ik me goed herinner, hoeft bij dingen die minder dan 1 procent bedragen geen exact percentage te staan. Behalve de groenten bevat de mix ook nog peterselie en peterselie-extract, uienextract, kervel, bieslook, laurierblad, prei-extract, rozemarijnextract, tuinkers, witte peper, zout, melksuiker, aroma, melkeiwitten, ham, spekvet en plantaardig olie, voedingszuur E330, smaakversterker E621 en maltodextrine. Ik knipte één zakje open en vond tussen gruis, stof en enkele preisliertjes 10 doperwten, enkele stukjes champignons waarvan ik 1 exemplaar kon samenstellen en 44 rode blokjes van 3 kubieke millimeter. Ga op ontdekkingsreis en zoek in de Chinese mix de vis (welke?) en de ham.

Een recept voor een zelfgepunnikte omelet voor twee personen. Was en droog de spinazie. Verwijder harde stelen. Snijd de blaadjes in repen. Klop de eieren met de melk los. Snijd de gorgonzola in blokjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de spinazie enkele minuten. Giet zodra de spinazie geslonken is het eimengsel in de pan. Verdeel de blokjes gorgonzola over de omelet. Temper de hittebron. Leg even een deksel op de pan: de kaas smelt en de bovenkant van de omelet wordt iets droger. De omelet moet wel smeuïg blijven. Klap de omelet dubbel. Snijd de omelet in tweeën en dien meteen op.

Morgen: courgette met cantharel

    • Anne Scheepmaker