Om naar uit te kijken

THEATER

Niemandsland

Met de rol van de zestigjarige Spooner in Niemandsland van Harold Pinter neemt acteur Lou Landré afscheid van het toneel. Sinds het seizoen 1999-2000 is Landré verbonden aan het Nationale Toneel. In 1966 maakte hij zijn debuut bij Studio. Niemandsland (1975) heeft de spanning van een literaire thriller. Twee mannen, een literaire grootheid en een aan lager wal geraakte dichter, ontmoeten elkaar, ze drinken whisky en halen herinneringen op aan vroeger. Naarmate ze dieper in het verleden terechtkomen, wordt hun verhouding grimmiger. Carol Linssen is Landrés tegenspeler. Het stuk heeft een wereldwijde reputatie. Eerder werden de hoofdrollen vertolkt door Sir John Gielgud en Sir Ralph Richardson.

Het Nationale Toneel. Première: 18 sept Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 20 nov. Inl 0900-3456789; www.nationaletoneel.nl

MUSICAL

Crazy for you

De swingende Gershwin-musical, met klassieke Broadway-hits als I got rhythm, They can't take that away from me en Someone to watch over me, in een Nederlandse vertaling van Seth Gaaikema. Volop zang, dans en komische verwikkelingen, geregisseerd door Eddy Habbema, met Joke de Kruijf en Dick Cohen als het liefdespaar.

Première 19/9 Luxor, Rotterdam. Tournee t/m 19/6. Inl. www.musicals.nl

FOTOGRAFIE

Tijs Goldschmidt

Bioloog en essayist Tijs Goldschmidt maakte uit de enorme collectie van het Spaarnestad Fotoarchief een selectie rond het thema `schaamte'. Aan bod komen onderwerpen als dierenleed, sekstoerisme, machtsmisbruik en tegenstellingen tussen arm en rijk.

Tijs Goldschmidt, 18 sept t/m 5 dec. De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Inl. 023-5115775, www.dehallen.com

THEATER

Tramlijn Begeerte

Toneelgroep Het Vervolg uit Maastricht speelt een nieuwe versie van het wereldberoemde toneelstuk Tramlijn begeerte van Tennessee Williams. De rol van Blanche Dubois, een van de klassieke vrouwenrollen uit het wereldrepertoire, wordt vertolkt door Marie-Christine de Both.

Première 18/9 Derlon Theater, Maastricht. Tournee t/m 15/1. Inl.: 043-350717; www.hetvervolg.nl

DANS

Internationale keuze

De Internationale keuze van de Rotterdamse Schouwburg brengt van de postmoderne theatermaker Michel Laub de voorstellingen Alone en Gregoire. Deze regisseur laat zich inspireren door de gevoeligheid van popart voor het theater.

17/9 Internationale Keuze, Rotterdamse Schouwburg. Inl. 010 4118110; www.schouwburg.rotterdam.nl

MUZIEK

Musica sacra

Het deels gratis toegankelijke festival Musica Sacra in Maastricht is dit jaar gewijd aan de `Heilige oorlog'. Zolang er geweld is, wordt dat ook religieus gemotiveerd, en in de kunst verheerlijkt en bestreden. Op tal van locaties zijn er concerten, voorstellingen, exposities, lezingen, films en voettochten.

Musica Sacra: 17 t/m 19 sept Maastricht. Inl: 043 3505555; www.theateraanhetvrijthof.nl

LITERATUUR

Willem Wilmink

In het Letterkundig Museum/Kinderboekenmuseum opent overmorgen een expositie over schrijver en tekstdichter Willem Wilmink. Bij uitgeverij Bert Bakker verschijnt een schrijversprentenboek en bij de NPS is morgen al een documentaire over Wilmink te zien.

18 sept t/m 10 april. Den Haag, Prins-Willem Alexanderhof 5. Doc. `Dichter in de Javastraat'. 17 sept. Ned.3 20u55.