Musicalsectie Vlaams Ballet zelfstandig

De vroegere musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen wordt voortgezet in een nieuwe stichting, Musical Vlaanderen. Deze vraagt een subsidie van circa 2,5 miljoen euro aan voor ,,innovatieve'' musicalproducties.

Vanaf dit seizoen kan het Koninklijk Ballet van Vlaanderen geen musicals meer produceren. De overheid vindt dat dit genre niet past bij de kerntaken van een balletgezelschap en geeft geen subsidie meer. Bij dit vorig jaar genomen besluit beloofde de toenmalige minister van cultuur het bezuinigde bedrag (2,2 miljoen euro) te reserveren voor een apart musicalpotje. De nieuwe stichting Musical Vlaanderen, geleid door de voormalig artistiek directeur van de musicalafdeling Linda Lepomme, hoopt daar een beroep op te kunnen doen.

Uit de eerste contacten met de huidige regering blijkt ,,welwillendheid'', zegt de ex-industrieel Frank Meysman, die voorzitter van de stichting is. Er wordt een vierjarenplan opgesteld met een grote productie als Daens (volgens Linda Lepomme ,,de Les Misérables van Vlaanderen''), tourneevoorstellingen die ook naar Nederland komen, en workshop-producties. Musical Vlaanderen hoopt in 2006 te kunnen beginnen.

De muscialafdeling van het Koninklijk Ballet bestond negentien jaar. De tournees deden altijd enige tientallen Nederlandse theaters aan. De laatste productie, Merrily we roll along van Stephen Sondheim, ontving dit voorjaar in Nederland twee Musical Awards.

Tegelijk met de musicalafdeling zag ook Music Hall, de grootste commerciële musicalproducent van Vlaanderen, zich gedwongen te stoppen met het produceren van musicals. Het theaterbedrijf heeft een schuld van ruim 3 miljoen euro en verkeert in surséance van betaling. Voor grote shows als Les Misérables, The Phantom of the Opera en Romeo & Julia is de Vlaamse markt te klein om te kunnen renderen, aldus Music Hall. Voortaan brengt men alleen buitenlandse tourneeproducties naar Vlaanderen.

De enige overblijver is Studio 100, tevens producent van veel kinder-tv en exploitant van de meidenzanggroep K3, die in Nederland en Vlaanderen op tournee is met sprookjesmusicals. Daarnaast brengt Studio 100 volgende maand een Vlaamse versie van de musical Blood Brothers, die echter niet langer dan vijf weken in een eigen theater in Antwerpen staat.

    • Henk van Gelder