Martha Stewart wil snel de cel in

De wegens liegen tegen justitie veroordeelde Amerikaanse `koningin van de goede smaak' Martha Stewart heeft gisteren op een verrassende, emotionele en ietwat bizarre persconferentie verklaard dat zij meteen de vijf maanden gevangenisstraf wil uitzitten waartoe zij is veroordeeld.

Stewart, boegbeeld van het Martha Stewart Living Omnimedia-imperium dat rond haar persoon is opgebouwd, wil niet wachten op de uitslag van het hoger beroep in haar zaak. Zij hoopt hiermee haar ,,nachtmerrie'' zo snel mogelijk achter zich te laten, zodat ze ,,door kan gaan met leven''.

Stewart, van wie wel is gezegd dat zij eigenhandig Amerika goede smaak heeft bijgebracht bij de aankleding en verzorging van alles in en rond het huis, kreeg in juli vijf maanden gevangenisstraf en vijf maanden huisarrest wegens het liegen tegen federale onderzoekers over een omstreden aandelentransactie in december 2001. Hoewel haar advocaten destijds aangaven onmiddellijk in hoger beroep te gaan, bleek eerder deze week dat zij het hoger beroep pas volgend jaar zouden kunnen indienen. Het vooruitzicht van een voortslepende kwestie wil ze zichzelf, haar familie en haar bedrijf besparen.

Het idee dat Stewart de komende feestdagen in een gevangeniscel zou moeten doorbrengen, maakte haar nu al erg verdrietig, zo zei ze tijdens een tien minuten durende verklaring op het hoofdkantoor van haar onderneming. De 63-jarige onderneemster zag er aangedaan, en voor haar doen onverzorgd uit. ,,Ik zal mijn twee geliefde honden missen, mijn zeven levendige katten, mijn kanariepietjes, mijn paarden en zelfs mijn kippen'', aldus Stewart, die zei zich nu al te verheugen op de lente, als ze weer vrijkomt, en ze weer stekjes kan planten.

Martha Stewart zal haar straf moeten uitzitten in een vrouwengevangenis met licht regime. Ze had er eentje op het oog in Danbury, Connecticut, dichtbij haar huis in Bedford, New York, ,,zodat mijn negentigjarige moeder me kan bezoeken''. Maar die gevangenis zou wel eens vol kunnen zijn. In dat geval gaat Stewarts voorkeur uit naar het alternatief in Coleman, Florida, nabij Orlando.