KPN-topman verzilvert opties meteen

De beurskoers van het telecombedrijf KPN is gisteren onder druk gekomen nadat bekend werd dat topman A. Scheepbouwer ruim 1,5 miljoen aandelen KPN heeft verkocht. Het aandeel daalde gisteren met 3 procent naar 6,12 euro toen de transactie, die maandag plaatsvond, via het effectenregister van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiek werd. Analisten reageerden negatief op de verkooptransactie, waarmee Scheepbouwer bruto 3,62 miljoen euro verdiende. Volgens effectenbank Oyens & Van Eeghen riskeert de topman zelfs een onderzoek door de AFM.

De bestuursvoorzitter van het telecombedrijf oefende afgelopen maandag in één keer al zijn opties uit die hij drie jaar geleden bij zijn aantreden van KPN ontving. Het was maandag de eerste dag dat verzilvering mogelijk was, doordat een driejarig uitoefenverbod op de opties afliep. De met de opties verkregen aandelen verkocht Scheepbouwer meteen.

Voor effectenbank Oyens & Van Eeghen is Scheepbouwers verkoop aanleiding om het advies voor het telecomaandeel neerwaarts bij te stellen. ,,De topman stapt uit het aandeel, beleggers kunnen dat beter ook snel doen'', stelt analist B. Siebrand. Hij geeft nu een verkoopadvies voor het aandeel. De analist zegt de verkoop door Scheepbouwer wel te begrijpen, gezien de ,,middelmatige'' vooruitzichten voor het aandeel KPN, maar hij vraagt zich door dit signaal van Scheepbouwer wel af hoe lang het zal duren voordat de topman bij KPN vertrekt.

Analist J. Barendregt van FBS Bankiers vindt dat er een verkeerd signaal van de snelle verkoop uitgaat. ,,Hij had beter kunnen wachten tot de laatste dag waarop zijn opties uitoefenbaar zijn, over twee jaar. Daar spreekt meer vertrouwen uit in KPN.''

Volgens een woordvoerder van KPN heeft Scheepbouwer met zijn snelle verkoop speculaties over zijn aandelenpakket voor willen zijn. ,,Hij wilde voorkomen dat er discussie zou ontstaan over de reden van een verkoop op een later tijdstip. Hij heeft daarom meteen het eerste moment gepakt.''

Volgens Oyens & Van Eeghen riskeert KPN een AFM-onderzoek omdat de verkoop van Scheepbouwer volgt op grootschalige inkoop door KPN van de eigen aandelen. Volgens de effectenbank is het aandeel daardoor duidelijk in koers gestegen.

Daarnaast signaleert de bank op korte termijn een neerwaartse druk op het aandeel, doordat de Nederlandse staat de mogelijkheid krijgt zijn aandelenbelang in KPN te verkleinen. Komend weekeinde loopt een verkoopverbod voor de staat af.

Het optiepakket dat Scheepbouwer maandag verzilverde kent een bewogen geschiedenis. Scheepbouwer kreeg het in september 2001 als `tekengeld', nog voor zijn officiële indiensttreding als nieuwe topman. KPN maakte het beloningspakket niet meteen bekend. Toen Scheepbouwer formeel aan de slag ging, was de koers van KPN al een stuk gestegen boven de uitoefenkoers van 3,99 euro.