Kabinet boos over uitlekken

In het kabinet en in de Tweede Kamer is gisteren met verontwaardiging gereageerd op het uitlekken van conceptversies van de miljoenennota. Tweede-Kamervoorzitter Weisglas (VVD) noemde het ,,schandalig'' dat de vertrouwelijke stukken waren doorgegeven aan televisiezender RTL4, die er gisteravond uit citeerde. Ook ministers toonden zich ontstemd, onder wie minister Zalm (Financiën, VVD) en De Geus (Sociale Zaken, CDA). Minister Hoogervorst (VVD, Volksgezondheid) zei te verwachten dat Den Haag verandert in `Wild West' omdat media zich ,,niet netjes'' gedragen. Volgens Hoogervorst zal ,,de waarde van prinsjesdag'' daardoor afnemen. De miljoenennota wordt officieel pas openbaar gemaakt op de derde dinsdag in september, nadat koningin Beatrix de troonrede heeft voorgelezen.

PvdA-leider Bos stelt voor om besluiten van de ministerraad niet langer officieel geheim te houden tot prinsjesdag. Hij sprak van een ,,kunstmatige situatie'', onder meer omdat ministers zelf de afgelopen weken plannen hebben laten uitlekken. Hij nam om die reden afstand van de verontwaardiging van ministers over het uitlekken.

Volgens verschillende fractievoorzitters, onder wie Verhagen (CDA), Halsema (GroenLinks) en Bos, is het vroegtijdig publiceren een aangelegenheid die vooral het Binnenhof interesseert. Verhagen sprak van een ,,Haags spelletje''.

Premier Balkenende (CDA), die met een ontstoken voet in het ziekenhuis ligt, heeft niet gereageerd. De Rijksvoorlichtingsdienst wees er gisteren op dat de uitgelekte stukken nog bij het ministerie van Financiën berusten. De embargoregeling die de meeste media ondertekenen om vanaf vrijdag over de miljoenennota en andere begrotingsstukken te beschikken, blijft volgens de RVD overeind. Die is volgens een woordvoerder niet geschonden, omdat zij nog niet is ingegaan.