Johnny Ramone overleden

Gitarist Johnny Ramone is gisteren op 55-jarige leeftijd overleden, thuis in Los Angeles na een vijfjarig gevecht tegen prostaatkanker. De in New York geboren Johnny (ware naam John Cummings) was een van de oprichters van The Ramones, de archetypische punkgroep die het voorbeeld was voor The Sex Pistols, Black Flag en latere punkgroepen als Green Day en De Heideroosjes.

Johnny Ramone creëerde de staccato-gitaarstijl die het onmogelijk maakte om stil te blijven zitten bij Ramones-klassiekers als Blitzkrieg Bop, Rockaway beach en Rock and roll high school, hun enige hit in Nederland. Navolgers leerden in rap tempo dat een echte punkgitarist net als Johnny alleen neergaande bewegingen met het plectrum mocht maken; op-en-neerhalen was voor watjes en hippiegitaristen. Johnny's bloempotkapsel was onmisbaar voor het stripfiguur-imago dat de Ramones meer dan twintig jaar handhaafden, totdat ze er in 1996 na 2.263 optredens en 17 albums mee ophielden. Over zijn rol bij de groep zei hij in een recent interview: ,,Ik deed gewoon mijn werk.''