Jeugdig Ajax komt tekort tegen Juventus

Of de heer Capello nog van plan was spelers van Ajax te kopen? De trainer van Juventus schudde het hoekige hoofd en verklaarde zonder een spier te vertrekken: ,,Ze zijn nog te jong, ik kan beter nog een paar jaar wachten.'' Ter verduidelijking: het basiselftal van Ajax had gisteravond een gemiddelde leeftijd van 21,5 jaar en de Belgische spits Sonck was met 26 jaar de oudste voetballer van de thuisploeg. Juventus telde een handvol dertigers dat de trukendoos wagenwijd openzette en onder leiding van de even sublieme als irritante Tsjech Nedved op typische Italiaanse wijze (slim, koel, berekenend) een vrij eenvoudige 1-0 zege behaalde.

Het antwoord van Capello op de persconferentie in de Arena was even veelzeggend als de eerste wedstrijd in groep C van de Champions League. De `kleuterklas' van Ajax kwam tekort tegen de ervaren sterrenploeg uit Turijn. Na de mislukte ouverture mag Ajax over twee weken niet verliezen bij Bayern, dat gisteravond met dezelfde cijfers won bij Maccabi. Bij een eventuele nederlaag in München is uitschakeling al bijna een feit en wacht het minder lucratieve UEFA-Cuptoernooi. In het slechtste geval heeft Ajax daarmee binnen no time een groot deel van de zestien miljoen euro voor de transfer van Ibrahimovic verspeeld.

`Zlatan' was gisteravond in het blauwe uittenue van Juventus te bewonderen. De Zweedse slungel, die door de stringente mandekking van de Tsjech Grygera nauwelijks in het spel voor kwam, kreeg een soort heldenontvangst van de Amsterdamse supporterskern. De fans van Ajax hadden zich vooraf nog uitgeleefd met het treiteren (lees: het gooien van stenen en flessen) van de mobiele eenheid. Tijdens de wedstrijd scandeerden ze weinig vleiende leuzen over het bestuur, dat wanbeleid werd verweten. Het vertrek van Ibrahimovic zal Ajax nog lelijk opbreken, zo luidt de logica van de achterban.

De spits van Juventus speelde weliswaar onopvallend, Ajax had hem in dezelfde wedstrijd goed kunnen gebruiken. Hij was misschien wel in staat geweest met het betere duw- en trekwerk de ijzeren defensie van de `Oude Dame' te doorbreken. Sonck, zijn plaatsvervanger bij Ajax, onderscheidde zich met welgeteld één goede actie. Een vlammend schot met zijn zwakke linkerbeen spatte in de tweede minuut op de lat uiteen. In de tweede helft kreeg Ajax nog een paar kansen (Sonck, Pienaar en Van der Vaart) en dat was het wel zo'n beetje. Volgens de verliezende coach had zijn ploeg een gelijkspel verdiend, maar Koeman vergat daarbij dat Juventus de meeste tijd een veldoverwicht had.

Koeman erkende na afloop dat zijn huidige selectie voor internationaal topvoetbal tekort schiet. Ajax kan zich beter richten op successen in de eredivisie, wist de realistische coach. Hoe anders was het twee seizoenen geleden, toen Ajax op gelukkige wijze doordrong tot de kwartfinales van de Champions League. In dat speeljaar zat alles mee en dachten de beleidsmakers in de Arena ten onrechte dat de gouden voetbaltijden herleefden. Door het vertrek van Chivu naar AS Roma (de oude club van Capello), de overgang van Ibrahimovic naar Juventus en niet te vergeten de blessure van Galásek heeft het huidige elftal flink aan kwaliteit én geslepenheid ingeleverd.

Tegelijkertijd stagneert de ontwikkeling van de Nederlandse youngsters Sneijder en Van der Vaart. Zij werden tegen Juventus vooral in fysiek opzicht overklast. Hun maatjes De Jong en Heitinga kregen na afloop kritiek van Koeman, die vond dat zij in de eerste helft slecht hadden uitverdedigd. Als mandekkers deden ze hun werk naar behoren, maar deze positieve prestatie kon volgens de trainer ook negatief worden uitgelegd. Blijkbaar kunnen ze zich wel opladen voor Juventus en niet voor ADO, verwees Koeman naar de serie slordigheden van afgelopen zondag in Den Haag. Hij sprak over ,,een stukje mentaliteit''.

Het verschil in ervaring was gisteravond duidelijk zichtbaar. De Zwitserse scheidsrechter Meier was de gebeten hond bij het thuispubliek door 27 keer voor een overtreding van een Ajacied te fluiten. Juventus kreeg slechts veertien keer een vrije trap tegen. Die scheve verhouding was niet het gevolg van verschil in hardheid, de bianconeri waren domweg meer geslepen. Zo deelde uitblinker Nedved enkele rake klappen uit en stortte hij een paar keer theatraal ten aarde, zonder dat de arbiter ingreep. De Europees voetballer van het jaar 2003 kreeg alleen een gele kaart voor aanmerkingen op de leiding.

Zijn tegenstander Sneijder verdiende na ruim een uur spelen geen gele maar een donkerrode kaart, toen hij Nedved letterlijk uit het veld schopte. Onder een hatelijk applaus strompelde het slachtoffer naar de kleedkamer; zijn kwetsbare rechterknie speelde hem weer parten, net als op het EK in Portugal. De wilde overtreding van Sneijder, die prompt werd gewisseld en tegen zichzelf in bescherming werd genomen, was ingegeven door frustratie én onbezonnenheid. De kleine spelverdeler had op het middenveld zijn meerdere moeten erkennen in de zwaargewichten Blasi en Emerson. Net als Van der Vaart trouwens; de aanvoerder van Ajax werd pas gevaarlijk toen hij na rust in de rug van Sonck ging spelen.

Capello zei er allemaal niet wakker van te hebben gelegen, hoewel zijn driftige gebaren aan de zijlijn anders deden vermoeden. Hij zal in elk geval geen bod doen op de lichtgewichten van Ajax, beloofde hij plechtig. Capello ziet meer in een type boomstronk als de Braziliaanse international Emerson, die deze zomer met hem mee verhuisde van AS Roma. Hij was de spil in het solide elftal van Juventus.

De Italiaanse recordhouder heeft flink geïnvesteerd om weer aansluiting te krijgen met de Europese top. En dat alles onder de ontembare leiding van alleskunner Nedved. Hij maakte vlak voor rust een wonderschoon doelpunt. Na een combinatie met Del Piero en Camoranesi liftte hij de bal met de precisie van een kunststoter in de bovenhoek. Een hoogtepunt van een leerzame en voor Ajax teleurstellende voetbalavond.

Ajax

0

Juventus

1

Ruststand 0-1. 42. Nedved 0-1. Schds: Meier (Zwi). Tsch: 49.375. Gele kaarten: Obodai, Sneijder (Ajax) en Nedved (Juventus).

    • Jaap Bloembergen