Het beeld

Twee biertjes had het Frits Wester gekost om zes dagen voor prinsjesdag de tekst van de miljoenennota in handen te krijgen. Dat vertelde de parlementair verslaggever van RTL4 althans bij Barend & Van Dorp. Om half acht maakte RTL Nieuws de grote lijnen van de tekst bekend. Weinig later meldde een voorlichter van minister Zalm dat het een niet-goedgekeurde oerversie betrof en dat RTL dus een zeperd had gehaald. Toch erkende het NOS-journaal van acht uur dat de nota op straat lag, ook al was er volgens NOS-redacteur Bram Schilham ,,weinig nieuws'' te melden. Pas in het late RTL-nieuwsbulletin werd het pikantste nieuws van de stoep geraapt, namelijk een studie naar de gevolgen van een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd tot 67 jaar.

Het moet een oude rot als Wester geen enorme moeite hebben gekost een van de vele in Den Haag rondzwervende concepten in handen te krijgen. Het bijzondere was de beslissing om zijn kennis met de kijkers te delen op een moment dat hém goed uitkwam, namelijk de dag nadat Hans Laroes, hoofdredacteur van het NOS-journaal, ook door een optreden bij Barend & Van Dorp, veel aandacht naar zich had toegetrokken. RTL doorbrak aloude afspraken in de Haagse journalistiek, dat bepaalde ficties, zeker wanneer de koningin er mee te maken heeft, in stand dienen te worden gehouden.

Er waren gisteren voorbeelden te zien van televisiejournalisten die hun kennis niet echt met de kijker willen delen. Frits Barend suggereerde dat een van zijn gasten, actrice Victoria Koblenko, een ,,spelersvrouw'' was en altijd bij Sparta langs de lijn zat. Hoezo? Waarom? Met wie? Houd dan liever je mond!

Nog zotter was het optreden van graffitiartiest `Mark', met pet, zonnebril en valse snor, bij B&W. Hij heet anders, maar wilde niet als eerste opgepakt worden, nu politici verfspuiters met hel en verdoemenis dreigen. Zo'n vermomming komt wel vaker voor op tv, en valt soms te billijken. Het debat, onder meer met het verbijsterde CDA-Kamerlid Van Haersma Buma was spannend, vooral door de aangenaam provocerende toon van de als gespreksleidster van B&W debuterende Hanneke Groenteman. Maar het nam een rare wending toen een winkelier vanaf de tribune `Mark' toesnauwde dat hij toch ook niet de huizen van zijn vader bekladde, want hij wist wel wie dat was. ,,Ja, ik weet ook wel wie Mark echt is'', zei Groenteman, waarop Buma zich terecht afvroeg waar hij terechtgekomen was.

Dan was de houding van Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes bij Barend & Van Dorp transparanter. Zijn eigen columnist Jan Mulder vroeg Broertjes hoe dat nu verder moest met de PCM-kranten en hun nieuwe eigenaar. In plaats van geheimzinnige gemeenplaatsen antwoordde Broertjes met een bezorgde frons dat de hoofdredacteuren van de PCM-dagbladen net die dag unaniem besloten hadden geen aandelenopties te accepteren en zo het risico te vermijden van een andere positie dan de rest van de redactie. En ook dat veel directieleden van die principiële houding niets begrepen. Kijk, dat is heldere taal voor kijkers en lezers.

    • Hans Beerekamp