Galerieselectie

MIGUEL-ANGEL CÁRDENASDe Colombiaanse kunstenaar Miguel-Angel Cárdenas, die sinds 1962 in Nederland woont en beter bekend is als Michel Cardena, wordt beschouwd als een van de pioniers van de videokunst.

Als docent aan de AKI in Enschede en aan de Rietveld Academie in Amsterdam heeft hij een belangrijke stempel gedrukt op het werk van een grote groep jonge videomakers. Zelf besloot Cárdenas in 1986 om zich weer te gaan wijden aan het schilderen, zijn oorspronkelijke discipline. Wetering Galerie toont nu, ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag, een selectie uit de periode 1963-2004 waarin beide aspecten van zijn kunstenaarschap vertegenwoordigd zijn.

Miguel-Angel Cárdenas, veertig jaar kunst. T/m 25 sept in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.

CAREL VISSER

Sinds de Tweede Wereldoorlog is het werk van Carel Visser (1928) niet meer weg te denken uit de Nederlandse beeldhouwkunst. Zijn vroege beelden zijn nog expressionistisch, maar vanaf de jaren vijftig voert hij de abstrahering van natuurmotieven steeds verder door. Pas in de jaren tachtig verlaat hij de geometrische vormen en begint hij assemblages te maken van natuurlijke materialen als veren, wol en zand. Het afgelopen jaar werkte Visser aan collages van ribkarton. De uitgeknipte figuren zitten vol kunsthistorische verwijzingen naar bijvoorbeeld Titiaan en Brancusi.

Collages van Carel Visser. T/m 9 okt in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m vr 11-18u, za 14-18u.

SCHILTE & PORTIELJE

Sinds hun samenwerking in 1997 officieel werd, hebben Schilte & Portielje naam gemaakt met in zwart-wit afgedrukte, surreallistische fotocollages. De beelden van het kunstenaarsduo, veelal portretten, ogen barok en doen door de fletse grijstinten gedateerd aan. Toch zijn ze met behulp van de computer ontstaan. Doordat de werken zijn opgebouwd uit verschillende foto's, zitten er altijd vreemde en onmogelijke elementen in de voorstellingen. Zo lijken de geportretteerde vrouwen om hun eigen as te kunnen draaien.

fotocollages van Schilte & Portielje. T/m 3 okt in Galerie Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

LEO KOGAN

Leo Kogan, geboren in Rusland en op zijn vijftiende geëmigreerd naar New York, kwam in de jaren negentig naar Nederland om in Amsterdam aan de Ateliers te studeren. Hij maakt grote, Popart-achtige schilderijen vol fantasiewezens en zelfverzonnen vormen. Kogan schildert wat we zien als we onze ogen sluiten: flarden van beelden, geluiden, geuren en zinsdelen schieten voorbij. Die indrukken, afkomstig van alle zintuigen, heeft de kunstenaar getracht te vangen in zijn schilderijen.

Schilderijen van Leo Kogan. T/m 3 okt in Galerie Aschenbach & Hofland, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u.

THE DRIFTER THE DREAMERBeeldend kunstenaar, fotograaf en popmuziekfanaat Henk Tas (1949) maakte voor kunstruimte de Watertoren een tentoonstelling onder de naam The Drifter The Dreamer. De expositie bestaat uit meer dan honderd foto's van bekende popiconen uit de jaren zestig, zeventig en tachtig.

Daaronder ook veel nooit eerder vertoonde foto's van bijvoorbeeld Bob Dylan, Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones en Marilyn Monroe. Tas koos voor foto's die vooral de keerzijde van het artiestenbestaan tonen. Te zien is werk van o.a. Anton Corbijn, Vincent Mentzel, Ron Galella, Paul Huf en Henk Tas zelf.

The Drifter The Dreamer, popfoto's. 19 sept t/m 14 nov in de Watertoren, Rijksweg 58, Vlissingen. Do t/m zo 12-17u.

EN VERDER

Tekeningen van Charlotte Schleiffert en foto's van Juul Hondius t/m 3 okt in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; foto's van Kyungwoo Chun 4 sept t/m 9 okt in Galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; schilderijen van Raaf van der Sman t/m 19 sept in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; schilderijen van Norbert Bisky t/m 10 okt in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam.