DUITSLAND

Cézanne in Essen

,,Met een appel wil ik Parijs verbazen'', zei Cézanne eens. Dat deed hij inderdaad. Zijn stillevens met kruiken, textiel en fruit zijn bezield als mensen – en collega's probeerden het hem na te doen. Léger bijvoorbeeld combineerde Cézannes draperieën met kubistische vormen. Ook Picasso keek veel van de meester uit Aix-en-Provence af. Zijn potsenmakers dragen dezelfde geblokte pakken als Cézannes harlekijn op het schilderij Mardi gras. Een tentoonstelling in Essen laat zien hoezeer de solistische Fransman de schilderkunst vernieuwde. Zijn landschappen, stillevens en portretten hangen tegenover doeken van zijn bewonderaars.

Museum Folkwang, Goethestr.41, Essen, 18 sept t/m 16 jan, di-zo 10-20u, vr tot 24u. Inf. 0049 2018845444 of www.cezanneausstellung.de

Bonn en Beethoven

Op een zolder in de binnenstad werd hij geboren. Ludwig von Beethoven had als zoon van een eenvoudig musicus geen luxestart in het leven. Toch hield hij van Bonn. Hij oefende op het orgel van de Sint Egidius en sprak graag dialect. Ruim een derde van zijn leven bracht hij in het stadje aan de Rijn door en schreef er meer dan veertig werken. Nu heeft Bonn een `Beethoven Haus', een `Beethovenhalle', een `Beethoven Orchester' en – een `Beethoven Fest'. In burchten, paleizen, kerken en moderne zalen presenteert het festival bekende en onbekende hoogtepunten van en rond de meester. Van kamermuziek tot symfonieorkest, van mis tot opera en van de `Jazznacht' in de tramremise tot en met een `schnitzeljacht' voor kinderen. Dirigenten zijn oa Marek Janowski en Heinrich Schiff.

Van 17 sept t/m 10 okt. Inf. 0049 2282010345 of www.beethovenfest.de

En verder

Art Forum, beurs voor moderne kunst, 18-22 sept, Messegelände, Berlijn 0049 3030380; Goud van de Thraciërs t/m 28 nov in Kunst- und Ausstellungshalle, Bonn 0049 22891710; Gauguin, Van Gogh en Dalí t/m 9 jan in Hypo Kulturstiftung, München 0049 89224412;