De jaren '80 werden wel verziekt door links

,,Eindelijk eens straffeloos je mening kunnen geven zonder de heersende cultuur van het linkse denken te moeten raadplegen.'' Zo ongeveer liet Renate Rubinstein zich uit in Vrij Nederland (1990) na de val van de Berlijnse Muur. Die uitspraak is niet besteed aan Sjoerd de Jong. In deze krant van 7september betoogde hij dat de linkse correctheid al in de vroege jaren '80 voorbij was.

Prof. Van den Beukel, toch bepaald niet conservatief of rechts, hekelde de linksigheid van de jaren tachtig met haar verheerlijking voor Joris Ivens en de verguizing van Buikhuisen. De hoogleraar bewonderde het manmoedig standhouden van Karel van het Reve in het eenzijdig links intellectuele discours. Zelf heb ik tal van andere voorbeelden zoals de niet aflatende reeks van Ikondocumentaires met uitsluitend anti-Amerikaanse thema's, de schreeuwerige Rooie Haan radioprogramma's (Karel Roskam) en het belachelijk maken van Ronald Reagan in allerlei media als een gevaarlijke gek, om over Margaret Thatcher maar te zwijgen. Nuance was ver zoek en kennelijk ongewenst. De Volkskrant schitterde in de jaren '80 met humorloze drammerigheid. Gerrit Komrij schreef er een paar venijnige stukjes over (Lof der Simpelheid) en zelf heb ik, als docent, in die tijd maatschappijleer in alle onderwijsvormen verkwanseld zien worden tot een ordinair links indoctrinerend kleuter- en leutertherapie. Op sociale academies en lerarenopleidingen was, voorzover er nog iets opgestoken werd, van evenwichtige informatie geen sprake.

    • Paul de Vries